IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
14:45 | 30 март 2022
Обновен: 16:17 | 16 април 2024

Край на извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Кои мерки отпадат след 1 април

По материала работи: Слав Велев
Край на извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Време е да направим крачка към живота – такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година. България няма да бъде вече в извънредна епидемична обстановка. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова, като уточни, че решението на Министерския съвет е в резултат на едномесечни дискусии, предаде БНР.

От 1 април отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, добави Сербезова. Отпадат мерките, свързани с маските, спазване на физическа дистанция, ограничение броя на лицата, които могат да посещават обекти на закрито, ВУЗ-овете се връщат към нормалния учебен процес, добави Сербезова. Отпада забраната за свиждане в болниците и социалните услуги. Отпадат и изискванията към работодателите за 50% присъствие на персонала.

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда.

"Много хора загубиха битката с COVID, връщането към нормалността е относително. Много хора имат постковид симптоми в продължение на месец, пострадаха много отрасли. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху образователната система", добави тя.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остават в сила да действат следните мерки: възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия.

"Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„По отношение на носенето на защитни маск - имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струрпване на много хора на открито и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дизенфектанти”, добави той.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове.

Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент- за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ

Отпадането изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението а недопускането на лица от червени зони.

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Коментари

Новини Варна