IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:20 | 6 април 2022
Обновен: 06:51 | 17 април 2024

Корона без край! Откриха нов подвариант на Омикрон. Поваля от раз

Какъв сценарий ни очаква след разпускането на мерките?

По материала работи: Слав Велев
Корона без край! Откриха нов подвариант на Омикрон. Поваля от раз

Нов подвариант на Омикрон - Екс И (ХЕ) е открит във Великобритания и ранните изследвания показват, че той може да се предава с 10 процента по-лесно от другите мутации на Омикрон, съобщи Скай нюз. 

Екс И е мутация на подвариантите ВА.1 и ВА.2 на Омикрон. В Англия са установени 637 случая от него към 22 март.

Подвариантът се изследва от Британската агенция по безопасност на здравеопазването. Към 16 март трансмисивността му е била с 9,8 процента по-голяма от тази на стелт варианта ВА.2. Броят на случаите на рекомбинанта Екс И все още са твърде малко, за да бъде анализиран по райони.

Рекомбинатните варианти обикновено отмират сравнително бързо, каза проф. Сузан Хопкинс, главен медицински съветник на агенцията. 

Подвариантът Екс И на новия коронавирус е регистриран също в Тайланд и Нова Зеландия, предаде БТА. 

Екс И се отнася към варианта Омикрон, докато не бъдат установени значителни разлики в предаването и характеристиките на болестта. 

"Омикрон има два варианта - вторият подвариант се казва BA.2 и нямаме опит с този подвариант, защото той се появи сега, в края на вълната при нас. По отношение на протичането с нищо не се различава от другия щам. Лечението е по същия начин", заяви пулмологът проф. Светлана Велизарова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR

По думите ѝ този подвариант се повлиява от ваксините. 

"Ваксинираните хора не са застрашени от заразяване с него или ако се заразят - протича много леко. Той е още по-заразен от Омикрон 1, но най-смъртоносният беше Делта вариантът", допълни пулмологът. 

Тя смята, че всичко е било премерено, а мерките са се махали една по една. 

"Вече абсолютно се доказа, че Омикронът е сезонен вирус - беше в своята активност от октомври до март, а сега през пролетните месеци той намаля", посочи проф. Велизарова пред Bulgaria ON AIR.

"Тъй като имаме много неваксинирани хора, може да се каже, че есента отново ще се срещнем с коронавируса. При децата заболеваемостта намалява. В последния месец при нас не са идвали ученици, защото при тях вирусът протича леко и те не се нуждаят от лекарска помощ", завърши пулмологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари

Новини Варна