IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
10:45 | 15 април 2022
Обновен: 16:39 | 16 април 2024

На мутация време сме от нова смъртоносна пандемия. Комарът жили със "Зика"

Той обикновено причинява малко симптоми, но нанася огромни щети

По материала работи: Слав Велев
На мутация време сме от нова смъртоносна пандемия. Комарът жили със "Зика"

Снимка: БГНЕС

Една-единствена мутация може да направи пренасяния от комари вирус Зика много по-заразен и смъртоносен. Още през 2016 г. СЗО предупреди, че вирусът представлява опасност за света.

Зика обикновено причинява малко симптоми при възрастни, но нанася огромни щети на неродени деца в утробите на заразени майки – причинява микроцефалия, състояние, при което бебетата се раждат с малка несъразмерна глава и увреждане на мозъка. Зика се появи в края на 2015 г. и причини увреждания на множество деца в над 30 страни.

За да установят как вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на инфекция на вируса, като многократно го "прехвърлят" между комар и мишка.

Вирусът Зика е по-често срещан в страни, където вирусът на треска Денга също е разпространен, защото и двата вируса се разпространяват от едни и същи видове комари и двата са част от семейството на флавивирусите. "Хората, които са били изложени на треска Денга, имат краткосрочен имунитет срещу Зика", открива Шреста, цитиран от БГНЕС.

Изследователите открили, че същата мутантна форма на вируса Зика се развива в две групи мишки: и такива, изложени на Денга, и такива, които не са срещали с него. Фактът, че заразяване се е случило и в двете групи, предполага, че тази част от генома на вируса може да е "гореща точка на мутация", смятат изследователите.

След това екипът заразява няколко бременни мишки с мутиралия вирус и установява, че той е по-заразен и по-опасен, което означава, че вирусът има по-голям шанс да премине през плацентата и да зарази плода. Мутацията показала и че може много по-успешно и бързо да се репликира в човешки клетки отколкото първоначалния си събрат.

"Вирусът Зика остава сложно заболяване, чиито симптоми са незабележими. Повечето заразени с него изобщо не разбират, или установяват случайно при изследване за други заболявания. Към момента не е ясно дали, как и кога вирусът може да зарази хора, но е способен да причини световна пандемия", смятат изследователите.

Коментари

Новини Варна