IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:15 | 18 април 2022
Обновен: 00:08 | 29 април 2024

Ковид кошмар: Момиченца – в ранен пубертет, между 5 и 8 годинки

Спомагат електронните устройства, консумацията на нездравословна храна и повишеният стрес

По материала работи: Слав Велев
Ковид кошмар: Момиченца – в ранен пубертет, между 5 и 8 годинки

Преди пандемията Вайшахи Рустаги, педиатричен ендокринолог от Делхи, установява, че случаи на ранен пубертет, но те не са много. В една типична година тя има около 20 такива пациенти.

След като пандемията нанася своя удар обаче, случаите започват да се трупат. От юни 2020 г. Рустаги е забеляза повече от 300 момичета в ранен пубертет.ю

Според лекаря нарастването на случаите на ранен пубертет е свързано с пандемията, при която децата се крият в домовете си, с продължително излагане на електронни устройства, повишена консумация на нездравословна храна, повишен стрес и намалена физическа активност - всички известни фактори за увеличаване на риска от ранен пубертет.

Преждевременният или ранен пубертет се определя като развитие на пубертетни промени сред децата по-рано от това, което се счита за нормално, което е на 8 години за момичета и на 9 години за момчета. Известно е, че понякога се причинява от генетични синдроми, фамилна анамнеза за заболяването, проблеми с централната нервна система и тумори или израстъци на яйчниците, надбъбречните жлези, хипофизата или мозъка, пише The Washington Post.

Установено е, че в някои случаи момичета на 5-годишна възраст са започнали да развиват гърди, а при други е започнала менструация, преди да са навършили 8. В същото време социално и емоционално това са все още малки деца.

Неочакваният, но обезпокоителен ефект няма доказано обяснение. Лекарите само правят предположения, а родителите се тревожат. Състоянието е много необичайно и водещ индикатор за други психични и физически здравословни проблеми.

Несъмнено голямата жертва са засегнатите деца. В потвърждение на минали наблюдения нетипичното изпреварило времето си състояние увеличава депресията, хранителните разстройства, злоупотребата с вещества и антисоциалното поведение.

Проучване, публикувано през януари 2021 г., изследва деца в пет италиански центъра по педиатрична ендокринология и установява, че 328 момичета са били със съмнение за преждевременен пубертет в продължение на седем месеца между март и септември 2020 г., за разлика от 140 през същия период на 2019 г. Проучването заключва, че има връзка между „сложните промени в начина на живот, свързани със блокирането“ и по-високата честота на преждевременен пубертет при италианските момичета, въпреки че не се наблюдава разлика в честотата на ранния пубертет сред момчетата.

Според епидемиологичните статистики от последното столетие ранният пубертет засяга средно 1-2 от 10 000 деца, 10 пъти по-често момичетата. Но по време на пандемията лекари и родители по целия свят отбелязват значителен скок на случаите.

Коментари

Новини Варна