Варна 16°
fallback
Здраве
13:15 | 23 април 2022
Обновен: 02:21 | 30 април 2024

Проф. Петров: Новият вариант на COVID e по-заразен, но минава по-леко

Коронавирусът е третата най-разпространена причина за смъртни случаи в САЩ

По материала работи: Слав Велев

проф. Иво Петров/Кадър: NOVA

Траен спад на случаите с коронавирус се наблюдава в страната. Според специалисти, това може да се дължи и на факта, че личните лекари вече не тестват пациентите си. Но се вижда, че смъртните случаи намаляват, както и хората в интензивни отделения.

За последното денонощие те са 109, а починалите четирима, като никой от тях не е бил ваксиниран.

Според кардиологът проф. Иво Петров, въпреки че няма противоепидемични мерки в България, случаите ще останат малко. "Видяхме статистиките от последния вариант на вируса. Той много по-лесно прониква в организма, но преминава много по-леко като симптоматика", разясни лекарят пред NOVA.

По думите му пандемията е научила на много неща лекарите, специалисти във всички области.

"Поредните вълни от COVID-19 отключиха вълни от други заболявания", коментира проф. Петров. "Имаме ежедневно пациенти пострадали от COVID или от късните му фази. Слава Богу най-често имат позитивен ход", обясни професорът.

COVID-19 е третата най-разпространена причина за смъртни случаи в САЩ през миналата година, става ясно от проучване на американското правителството, публикувано вчера, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Ковид е основната или съпътстваща причина при 460 513 смъртни случая в САЩ - това е скок с близо 20 процента в сравнение с 2020 г., показва проучването на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

На първо и второ място сред причините за смъртни случаи са съответно сърдечните болести и ракът.

Най-ниският процент на смъртните случаи е сред децата на възраст от 5 до 14 години, а най-високият - сред хората над 85 години, се казва още в проучването.

Автор на статията:
Слав Велев
ковид коронавирус САЩ смъртност здраве симптоми проф. Иво Петров
0 коментара
fallback
fallback