IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
08:45 | 28 април 2022
Обновен: 04:09 | 17 април 2024

Мистериозният хепатит: За две седмици – 12 деца за трансплантации

Засега България остава встрани от заразата

По материала работи: Ставри Таргов
Мистериозният хепатит: За две седмици – 12 деца за трансплантации

Поне 12 деца до 16 години са стигнали до състояние, налагащо чернодробна трансплантация за 2 седмици. Общо по света има поне 169 случая на остър вирусен хепатит от началото на месеца, като 10% от тях развиват тежка чернодробна недостатъчност.

Случаи са съобщени в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (общо 114), Испания (13), Израел (12), САЩ (9), Дания (6), Холандия (4), Италия (4), Норвегия (2), Франция (2) и по 1 в Румъния и Белгия. СЗО обаче прави уговорката, че данните са към конкретен момент и може да се променят при докладване на всеки нов случай.

Властите в Лондон го категоризират като остър инфекциозен хепатит. В България не са докладвани такива случаи.

Вероятно се касае за аденовирус 41, смята проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозната болница в София. Това не е нов хепатотропен вирус, тоест, не е нов хепатит, а аденовирусна инфекция, която може да порази и черния дроб. Като цяло при здрави деца протича като леко респираторно заболяване и в повечето случаи няма сериозни последици.

Има повече от 50 вида имунологично различни аденовируси, които могат да причинят инфекции при хората. Аденовирус тип 41 обикновено се проявява като диария, повръщане и треска, често придружени от респираторни симптоми.

Докато аденовирусът е възможна хипотеза, разследванията на причинителя продължават.

По данни на СЗО аденовирусът е открит в най-малко 74 случая, а от броя на случаите с информация за молекулярно тестване 18 са идентифицирани като F тип 41. SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява коронавирусната болест, е идентифициран в 20 случая от тези, които са били тествани. Освен това 19 бяха открити с коинфекция на SARS-CoV-2 и аденовирус.

Обединеното кралство, където са докладвани по-голямата част от случаите досега, наскоро е съобщило за значително увеличение на аденовирусните инфекции (главно във фекални проби при деца) след ниски нива на циркулация по-рано по време на пандемията от COVID-19.

Най-разпространен е хепатит тип А, от който периодично има взривове по различни места на света. Наричат го “болестта на мръсните ръце” и се предава по фекално-орален път. Има и още четири вида заразен хепатит, който се предава по кръвен път.

Инфекцията с каквито и да е вируси влияе
на функцията на черния дроб,

като обикновено преходно влошава стойностите на т. нар. чернодробни ензими, без да има изяви от типа “жълтеница”, “асцид” или тежка недостатъчност.
Британската агенция за здравна сигурност предупреди родителите във Великобритания да внимават за признаци на хепатит у децата си и незабавно да търсят лекарска помощ, ако имат съмнения.

Причината е бързото разпространение на мистериозна форма на заболяването, предизвикваща бързо чернодробна недостатъчност. До момента на най-малко 12 заразени деца в Обединеното кралство се налага да бъде направена трансплантация. Една даже вече е извършена, като донор е станал бащата, тъй като

заболяването е прогресирало за дни

По принцип децата рядко боледуват сериозно от хепатит, което буди тревога сред английските лекари. Предишни години те се сблъсквали едва с няколко такива случая, а само за последната седмица са регистрирани 60. “Подобно нещо не съм виждал никога в досегашната си клинична практика. Тревожно е, защото не знаем какво се случва”, казва вирусологът Уилям Ървинг от университета в Нотингам.

Взривът на хепатит започва да се забелязва в началото на този месец. Засечени са болни в 10 европейски страни, като най-близката до България е Румъния. Там се е разболяло 5-годишно момиченце, което живее в покрайнините на Букурещ.

То е прието със сериозно възпаление на черния дроб в болница на 5 април, като според съобщение на румънското здравно министерство не е имало признаци на вирусна инфекция преди това, нито на автоимунно заболяване. Не е пътувало в чужбина и не е контактувало с друг известен на европейския офис на СЗО болен.

3-годишната Лола-Роуз е сред първите поразени

в Англия от мистериозния хепатит. По принцип тя е здраво и жизнено дете, но през март започва да кашля, има болки в корема и не може да стане от леглото. Родителите започват да ѝ дават традиционните лекарства за детска настинка, но тя не се подобрява. В един момент забелязват странен жълтеникав цвят в ъгъла на очите ѝ. Момиченцето е прието в болница, където откриват, че страда от хепатит, но не могат да установят от какво е причинен.

Преместено е в специализирана педиатрична болница в Лондон, където поставят диагноза, че Лола страда от остра форма на чернодробна недостатъчност в резултат на аденовирус. Въпреки предприетото лечение състоянието ѝ се влошава с часове. Поставена е в изкуствена кома и на 26 март е включена в списъка за спешни трансплантации.

Три дни по-късно състоянието на момиченцето става критично, тъй като черният му дроб изобщо отказва да работи, а все още не е открит подходящ трупен орган. Родителите ѝ предлагат да станат донори. Направени са тестове, но майката Джейн е отхвърлена като неподходяща.

Така бащата Алън Рейн се оказва единственият, който може да спаси дъщеря си, дарявайки част от черния си дроб. На 30 март са направени операции и на двамата. “Първо бях аз в 8,30 часа, а след това тя в 10,30. Три дни след трансплантацията цветът на лицето ѝ се върна”, разказва бащата пред “Скай нюз”.

Следва обаче още една операция, тъй като в тялото на момиченцето се образува тромб. Стабилизирано е и се възстановява добре, но се нуждае от много физиотерапия, за да започне да се движи отново. Алън Рейн казва, че се е решил да разкаже за болестта на дъщеря си, за да накара други родители да бъдат по-внимателни към евентуални признаци на страшното заболяване.

Според съветите на британското здравеопазване те трябва да следят за загуба на апетит, отпадналост и умора, стомашни и мускулни болки, сърбяща кожа, висока температура, тъмна урина, бледо или сиво изпражнение. Едва на по-късен етап се появява пожълтяване на бялото на очите, а след това и на кожата.

“Предполагам, че има повече болни, отколкото са докладвани, но вероятно не са толкова тежко засегнати”, обяснява пред “Дейли мейл” професор Саймън Тейлър-Робинсън, хепатолог в Импириъл колидж в Лондон. По думите му обаче няма основание за паника, тъй като в 99% от случаите на хепатит черният дроб е в състояние да се регенерира и рискът от необходимост от трансплантация или смърт е нисък.

Педиатърът професор Алистър Сътклиф от Юнивърсити колидж в Лондон също съветва родителите да не се страхуват, тъй като при всеки пети случай на хепатит няма известна причина, но признава, че нарастващите случаи са тревожна и депресираща ситуация за семействата във Великобритания.

“Информацията, събрана чрез нашите разследвания, все повече предполага, че това внезапно увеличаване на хепатит при деца е свързано с аденовирусна инфекция, въпреки това ние проверяваме и други потенциални причини. Родителите трябва да бъдат нащрек за признаците на заболяването и да следят за нормалните хигиенни мерки като щателно измиване на ръцете, които предпазват от инфекции, включително аденовирус”, съобщават от британската агенция за здравна сигурност.

Експертите ѝ категорично са отхвърлили вероятността да има връзка с ваксините срещу коронавирус, които наскоро започнаха да се поставят на деца от 5 до 11 г. във Великобритания. Според проучванията им нито едно от болните от хепатит деца не е било ваксинирано за COVID-19. Дванайсет на сто са били заразени с него, а 75% са дали положителен тест за аденовирус, което кара специалистите да го смятат за основна причина. Освен това те са открили, че сега той е много по-често срещан при децата от една до 4-годишна възраст в сравнение с предходните 5 г.

Засега не е изяснено дали съществува връзка между тази нова форма на хепатит и COVID-19, но вирусологът Уилям Ървинг допуска такава, тъй като отслабената имунна система на децата може да е вследствие на по-ранно заразяване с него, което може да е протекло без симптоми.

Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване. Специалистът прогнозира, че ще се появяват следващите месеци и други странни заболявания. Според него високият брой на мистериозен хепатит във Великобритания се дължи основно на факта, че страната има много по-стриктна система за регистрация и проследяване на редки заболявания в сравнение с други държави. Щом заболяването го има при нас, явно го има и другаде, друго обяснение няма, допълва вирусологът, съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна