IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:15 | 28 април 2022
Обновен: 21:07 | 25 март 2024

Наесен, на игла – ЕС препоръча ковид ваксини за децата в училище

Това залегна в документ, очертаващ новите европейските усилия срещу коронавируса

По материала работи: Ставри Таргов
Наесен, на игла – ЕС препоръча ковид ваксини за децата в училище

Европейският съюз навлиза в постпандемична фаза, в която масовото докладване на случаите на COVID-19 не е необходимо. Но подготвяйки се за по-малко остър етап на проявата на вируса, правителствата трябва да увеличат имунизациите на деца - особено в навечерието на новата учебна година през есента.

Всичко това залегна в документ, очертаващ новите европейските усилия срещу коронавируса и бе съобщено днес от комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес.

Нивото на имунизация е под 15% сред децата между 5 и 9 години, уточни БНР, (link is external)позовавайки се на световните агенции. Над 70% е ваксинацията сред тийнейджърите на възраст 15 до 17 години.

Комисията счита, че между 60% и 80% от населението на съюза е било в даден момент заразено. Комисарката каза още, че нови скокове на заболеваемостта са вероятни, тъй като вирусът ще мутира.
 
В САЩ

"Със сигурност в момента сме извън фазата на пандемията", заяви д-р Антъни Фаучи пред PBS NewsHour. Заболеваемостта в САЩ се увеличава, но според него с имунизиране рисковете ще се овладеят. "Не знам колко често ще трябва да се прави това" - каза Фаучи за ваксинацията - "Може да е всяка година, може да е по-дълго, за да се поддържа ниско ниво. Но в момента не сме във фаза на пандемия в тази страна". Пандемията обаче продължавала на глобално ниво, пише "Сега".

Коментари

Новини Варна