IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:45 | 5 май 2022
Обновен: 06:51 | 17 април 2024

СЗО алармира: Два нови подварианта на Омикрон в Южна Африка

Tестването за вирусните мутации е изключително важно

По материала работи: Слав Велев
СЗО алармира: Два нови подварианта на Омикрон в Южна Африка

Два нови подварианта на Омикрон водят до увеличаване на случаите на Covid-19 в Южна Африка, съобщи Световната здравна организация, подчертавайки важността на тестването за наблюдение на вирусните мутации и разпространението им, съобщава Франс прес.

Силно мутиралият и силно предаващ се вариант Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември миналата година и бързо се разпространи в световен мащаб, сега е доминиращият вариант, който представлява почти всички нови случаи на коронавируса. Отдавна е известно, че Omicron има няколко подварианта, като BA.2 е най-доминиращ, напомня Франс прес.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи идентифицираха Омикрон, посочват два други подварианта - BA.4 и BA.5, "като причина за скок на случаите на Covid-19" в страната, заяви за пресата шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. В последния си епидемиологичен доклад здравната агенция на ООН посочи, че подлиниите на Омикрон "са придобили няколко допълнителни мутации, които могат да повлияят на техните характеристики". Според Тедрос Гебрейесус обаче е "твърде рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон".

Той подчерта, че "ранните данни показват, че Covid ваксинацията продължава да защитава срещу тежки заболявания и смърт". С общ брой лабораторно потвърдени случаи от близо 3,8 милиона и повече от 100 000 смъртни случая, Covid-19 удари Южна Африка по-силно от всяка друга страна на континента. Държавата, в която по-малко от 45% от пълнолетните са получили две ваксини срещу Covid-19, отбеляза рязък спад на заразените с коронавирус през март. В началото на април в страната бяха премахнато всички противоепидемични ограничения, но оттогава насам Covid случаите отново нараснаха, като през последната седмица скочиха с близо 50%, според данните на СЗО. СЗО официално е регистрирала над 6,2 милиона смъртни случая от Covid-19 по целия свят от началото на пандемията, но се смята, че истинският брой е далеч по-висок.

Броят на новосъобщените заразени и на смъртните случаи сега намалява в световен мащаб и вече е спаднал до най-ниското си ниво от март 2020 г. Но Тедрос Гебрейесус предупреди, че "тези тенденции, макар и добре дошли, не разказват цялата история“, като посочи, че съобщените случаи нарастват в Америка и Африка в резултат на "подварианти на Омикрон". СЗО също така предупреди, че намаляващите глобални Covid данни могат да са резултат от значителни съкращения в тестовете за коронавируса. "Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха идентифицирани, защото Южна Африка все още извършва жизненоважното генетично секвениране, което много други страни са спрели да правят“, посочи шефът на СЗО и добави: "В много страни ние по същество сме слепи за това как вирусът мутира и не знаем какво предстои".

Коментари

Новини Варна