IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
14:30 | 8 май 2022
Обновен: 15:04 | 25 април 2024

Д-р Симидчиев: Идва нов пик на COVID-19 през септември-октомври

Oколо 4-5 милиона българи са преминали през вируса, изчисли депутатът от "Демократична България"

По материала работи: Слав Велев
Д-р Симидчиев: Идва нов пик на COVID-19 през септември-октомври

д-р Александър Симидчиев/Кадър: бТВ

На 7 май нямаше нито един починал от коронавирус, а днес има една жертва, показа Единният информационен портал у нас. Според д-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България", тенденцията е към затихване на процеса.

Все пак той обясни, че не е сигурен в информация, според която около 4-5 милиона българи са преминали през вируса и заяви, че са необходими повече изследвания за да се потвърди подобно твърдение.

"Ако погледнем картата на България, само 6 района са в жълто и нямаме нито един в червено, останалите са в зелено", заяви той пред Нова тв. По думите му процесът в момента е абсолютно стихнал и няма място за притеснение.

Под 200 са хората в интензивни отделения. Според специалиста сега е важно да се анализират последствията от преболедуването на коронавирусната инфекция, защото COVID-19 оставя следи.

"Смъртността падна до фоновите си нива в порядъка на 2000 души седмично заради хронични заболявания", обясни той.

"Когато имаме активна инфекция, трябва да прилагаме противоепидемични мерки. Когато сме в спокойно състояние, както в момента, трябва да мислим какво да направим за следващия пик, който е неизбежен, но ще бъде през септември-октомври месец", допълни лекарят.

Според него следващият пик ще е през септември-октомври месец. Д-р Симидчиев изрази мнение, че безплатните тестове за лекари трябва да се възвърнат при ново покачване на случаите и че сега степента на заболяване се следи по други показатели.

Специалистът отбеляза, че в близък план не се очаква пик на инфекцията.

Освен неврологични заболявания има мускулна слабост, метаболитни заболявания, които повишават разходите за здравеопазване, допълни той. "Класическият грип не оставя толкова хронични заболявания след себе си", отбеляза лекарят.

Той обясни, че има рисков профил, който зависи от това дали пациентът води нездравословен начин на живот.

"Висока активност, пребиваване на открито, ниско ниво на замърсяване на въздуха, здравословно хранене без прехранване", са сред превенциите от тежко заболяване.

Д-р Симидчиев коментира и появяването на мистериозния хепатит при децата като обяви, че у нас няма потвърдени подобни случаи. "В Англия случаите са малко, но заболяването протича тежко, но е рядко. Винаги ще има вирусни инфекции. Важно е да имаме здравна защита и профилактика.", категоричен бе лекарят.

По думите му, при децата в България е по-страшно затлъстяването и наднорменото тегло.

Коментари

въпроси ( преди 1 година )
Кога ще започне истинската реформа на здравната ни система? Кога ще започнат наистина да лекуват в болниците, а не да "усвояват" средства по клинични пътеки!? Колко да чакаме? Следващите избори?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна