IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:00 | 11 май 2022
Обновен: 22:39 | 23 април 2024

Повръщане, разстройство, температура... Ръст на ротавируси по морето ни

По-засегнати са децата на бежанците от Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Повръщане, разстройство, температура... Ръст на ротавируси по морето ни

Украински деца с ротавируси се лекуват във варненски и бургаски болници, но все още няма бум на заразата, установи проверка на “Труд”. През последния месец в стационарите се приемат подрастващи и възрастни бежанци и с чревни проблеми.

Педиатри от доболничната помощ обясниха, че пикът на разпространението на заразата ще е през лятото, но много от децата у нас са имунизирани, въпреки че ваксината не е задължителна, а препоръчителна. Затова и боледуващите са малко.

Общопрактикуващи лекари съобщиха, че украинци търсят помощ при тях предимно заради риновируси или инфекции на горните дихателни пътища на децата им, както и за изследвания за настаняване в градини и училища след установен имунизационен статус. Получилите бежански статут вече могат да си изберат личен лекар, допълниха варненски медици.

Лекуваме непрекъснато от ротавируси бежанци, но не знаем дали ще ни бъде платено, коментираха лекари от бургаски болници. “Доколкото знаем, сметките им само в нашата болница към момента са вече към 100 000 лева”, казаха от държавната болница в Бургас.

Медици обясниха, че ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии, най- често сред малките деца. Имат характерна значителна устойчивост във външна среда.

Показателен факт е, че ротавирусите живеят върху ръцете повече от 4 часаа. Значителна продължителност има периодът, през който пациентите с ротавирусен гастроентерит са заразни. Симптомите са повръщане, диария и фебрилитет.

Те често са придружени от остри катари на горните дихателни пътища - хрема, болки в гърлото, остра суха кашлица. Инкубационният период на болестта е от 15 часа до 7 дни, най-често 1 - 3 дни.

Ваксинация проведена до 6-ия месец от раждането предпазва от ротавирусите.

Коментари

Новини Варна