IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
15:00 | 13 май 2022
Обновен: 11:42 | 28 март 2024

Варна се включва в Световния ден за борба с хипертонията

Акциите са на 15 май на входа на Морската градина и на 16 май в двора на УМБАЛ „Св. Марина“

По материала работи: Слав Велев
Варна се включва в Световния ден за борба с хипертонията

По повод Световния ден за борба с хипертонията на 17-ти май, Варна се включва в здравната кампания „Май месец на мерене“ под мотото „Измерване, което спасява живот. Твоят. #TheBigSqueeze“. Организатор на инициативата е Българската лига по хипертония с подкрепата на международни организации и общини в 12 града в страната, сред които и Варна.

На 15 май, неделя, от 10 ч. до 16 ч. на входа на Морската градина и на 16 май, понеделник, в двора на УМБАЛ „Св. Марина“, специалисти ще измерват кръвно налягане  и ще консултират и информират гражданите за рисковете от хипертонията, за методите за профилактика и ще дават съвети за здравословен начин на живот. Измерването на кръвното  налягане ще се прави с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт. 

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечно съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация, посочват от организацията. 

Коментари

Новини Варна