IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
12:30 | 20 май 2022
Обновен: 11:55 | 25 април 2024

Внимание! Маймунска шарка, плъзна в Англия, Испания и Португалия

Повечето случаи са регистрирани при гейове или бисексуални мъже

По материала работи: Слав Велев
Внимание! Маймунска шарка, плъзна в Англия, Испания и Португалия

Увеличават се случаите на маймунска шарка по света. Великобритания, Португалия и Испания съобщиха за още такива случаи този месец. В Масачузетс бе регистриран случай на маймунска шарка при мъж, който неотдавна е пътувал до Канада. Здравните власти проучват дали това е свързано с малки огнища в Европа, съобщават световните информационни агенции. Маймунската шарка обикновено е ограничена до Африка, а редките случаи в САЩ и други части на света, се обясняват с пътуване до африкански страни. Малък брой потвърдени или предполагаеми случаи, са докладвани във Великобритания, Португалия и Испания. Няколко огнища на маймунска шарка са овладени по време на пандемията от КОВИД-19 в Африка, докато фокусът на света бе насочен към кризата, причинена от вируса, съобщи Световната здравна организация.

Американските здравни власти заявяват, че са в контакт със служители в Великобритания и Канада като част от разследването. Но „на този етап нямаме никаква информация, която да свързва случая в Масачузетс със случаи в Обединеното кралство“, каза Дженифър Маккуистън от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Въпреки че това е единственият случай в САЩ, за който правителствената организация знае, „мисля, че се подготвяме за възможността за повече заразени“, добави тя. Случаят в САЩ не представлява риск за обществеността и жителят на Масачузетс е хоспитализиран, но в добро състояние, казаха служители. Той е пътувал до Канада в края на април, за да се срещне с приятели и се е върнал в началото на май, уточни Маккуистън. В изявлението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се казва, че е използвал частен транспорт.

Случаят е първият в САЩ тази година. Миналата година Тексас и Мериленд съобщиха за заразени, пътували до Нигерия. Маймунската шарка започва като грипоподобно заболяване, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. В Африка заразата се разпространява след ухапвания от гризачи или малки животни. Но не се предава лесно сред хората. Според учени в Европа, повечето от случаите са регистрирани при гейове или бисексуални мъже, а изследователите проучват възможността инфекцията да е била разпространена по време на секс.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но болестта е фатална за 1 на 10 души, според Световната здравна организация, предава БТА.

Коментари

Новини Варна