IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:15 | 4 юни 2022
Обновен: 15:12 | 25 април 2024

Маймунската шарка вече шари в 29 страни. Най-много има във Великобритания

909 са официално регистрираните случаи

По материала работи: Слав Велев
Маймунската шарка вече шари в 29 страни. Най-много има във Великобритания

909 случая на зараза с маймунска шарка са потвърдени в 29 страни по света, сочат данни на медицинския институт CDC. 

Най-голям е броят на заразените хора във Великобритания, където са регистрирани 225 случая. На второ място по брой на заразени се нарежда Испания със 186 случая, а Португалия е на трета позиция (143 заразени), информира БТА. 

САЩ са на осмо място по брой на заразени с 24 потвърдени случаи. Редица заразени с маймунска треска има в Канада, Германия, Франция, Нидерландия, Италия, Белгия.

Маймунската шарка се предава основно при близък контакт от човек на човек, включително чрез спукани мехури и ранички. Фактът, че за момента са известни основно случаи на хомосексуални мъже, които са се заразили, вероятно е свързан с няколко международни събития, на които се е стигнало до заразяване. “Роберт Кох” подчертава, че рискът от заразяване не се ограничава само до сексуално активни мъже и до такива, които правят секс с други мъже. “Всеки, който има близък контакт със заразен, може да бъде инфектиран.”

От друга страна, заразените с коронавирус предават SARS-CoV-2 главно чрез частици, които се отделят чрез дишане, кашляне и говорене. Една основна разлика: тъй като за заразяването не е необходим близък контакт, вирусът може да се разпространи бързо.

По официални данни от коронавирус в света са се заразили над половин милиард души, голямо е числото и на тези, които не попадат в статистиката. По информация на Световната здравна организация през 2020-а и 2021-а Ковид-19 е отнел живота на около 14,9 милиона души. Коронавирусът се разпространи в целия свят, патогенът на маймунската шарка се смята за много по-инертен.

Какви са симптомите?

Сред първите симптоми на маймунската шарка са температурата, болките в главата, мускулите и гърба, както и подуването на лимфните възли. Няколко дни след вдигането на температура се появяват и кожни изменения, които в крайна сметка се покриват с коричка и падат. Обикновено обривът е концентриран по лицето, дланите и стъпалата, но също и по устата и гениталиите. Възможни е да се стигне до тежко боледуване и смъртни случаи. 

При коронавируса симптомите са много различни, като най-честите са кашлица, температура, хрема и загуба на вкус и мирис. 

Каква е смъртността?

Смъртността при западноафриканския щам на маймунската шарка е един процент, казва вирусологът Новотни. Инфекционистът Клеменс Вендтнер обаче уточнява: “Трябва да се има предвид, че тези данни от Африка не могат непременно да бъдат пренесени към здравната система в Европа или САЩ. В нашата страна смъртността би била по-ниска", казва той и успокоява: “Това е заболяване, което, според мен, няма потенциал да изложи населението на огромен риск.” Смъртността при втория, централноафрикански вариант, обаче е около 10 на сто. 

Заради високото имунизационно покритие и доминацията на варианта Омикрон смъртността от Ковид-19 в момента е под 0,1 процента, казва специалистът по интензивна медицина Щефан Клуге, пише DW

Има ваксина срещу маймунската шарка

Още преди маймунската шарка да се появи в Европа, имаше налична ваксина. Вярно е, че в Германия Imvanex е одобрен само за човешка едра шарка, но експертите предполагат, че препаратът ще е ефективен и срещу маймунска шарка. Германия е поръчала общо 240 000 дози. Лаутербах очаква първите 40 000 дози да бъдат доставени през първите две седмици на юни. Ваксинирането в райони с повече инфекции вероятно би могло значително да ограничи епидемията. Освен това в ЕС има одобрено лекарство. СЗО не смята, че за момента е необходима масова имунизация. 

Коментари

Новини Варна