IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
10:15 | 19 юни 2022
Обновен: 20:18 | 25 април 2024

Бодат бебета на 6 месеца срещу COVID-19

Имунизацията на новородени в САЩ е разрешена с препаратите на "Модерна" и "Пфайзер"

По материала работи: Слав Велев
Бодат бебета на 6 месеца срещу COVID-19

Американските регулатори разрешиха първите ваксини срещу коронавируса на "Модерна" и "Пфайзер" за деца от 6 месеца до 5 години. От следващата седмица вероятно ще започва масовата ваксинация, предаде БНР.

Във възрастовата група от 6 месеца до 5 години в САЩ попадат около 18 милиона деца, които могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Независими съветници на Центровете за контрол и превенция на заболяванията обсъждат прилагането на две дози на "Модерна" и 3 дози на "Пфайзер". Окончателното одобрение е на директора на  Центровете д-р Рошел Валенски.

Ваксината на "Пфайзер" за деца под 5 години е една десета от дозата за възрастни. Необходими са три инжекции: първите две - с интервал от три седмици, а третата - поне два месеца по-късно.

"Модерна" е с доза 1/4 от дозата за възрастни и се поставя с 2 инжекции на интервал от около 4 седмици. Ефективността е била около 40-50%.

Засега в САЩ остава неясно колко родители биха искали да поставят на децата си ваксини срещу Ковид-19. Предполага се, че три четвърти от всички малчугани вече са преболедували и само около 30% от тези на възраст от 5 до 11 години са били ваксинирани.

Според д-р Валенски педиатричните смъртни случаи от Ковид-19 са повече от това, което  се наблюдава от грип всяка година, и по-тази причина тя смята, че малките деца трябва да бъдат защитени с ваксина.

Проучванията на  "Модерна" и "Пфайзер" показват, че страничните ефекти, включително треска и умора, са предимно незначителни.

Коментари

Новини Варна