IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
17:00 | 19 юни 2022
Обновен: 17:15 | 27 март 2024

Какво е влиянието на морската вода върху нас

Лятото е тук и все повече започваме да мислим за море

По материала работи: Слав Велев
Какво е влиянието на морската вода върху нас

Снимката е илюстративна/"Албена"

Лятото е тук и все повече започваме да мислим за море. Но, знаете ли че морската вода има сериозно влияние върху нас, върху кожата и цялостния ни организъм? Чували ли сте за таласотерапия? Днес ще ви разкажем повече, пише "Труд".

Морската вода и климат

Морската вода и морският въздух имат специфично влияние върху нас – те стимулират кръвообращението, имунната система и обмяната на веществата. Край морето всички дразнители обичайни за градската обстановка са неутрализирани до една голяма степен. Водата оказва добър ефект върху цялото ни тяло, включително и върху психиката, тъй като тя снабдява целия организъм с ценни елементи и активизира неговите способности за възстановяване. 

Морската вода и кожата

А как влияе морската вода на кожата? В нея се съдържат минерали, които успяват да укрепят киселинния баланс на кожата и да повишат нейната устойчивост. Това я прави по-гладка, по-чиста и сияйна.

Морската вода отваря порите, което води до почистване в дълбочина и изхвърляне на натрупани токсични вещества. Солта е един натурален ексфолиант, който успява да изключи мъртвите клетки и да остави кожата свежа и мека. Мъртвият слой кожа ти отива, а производството на нови здрави клетки е стимулирано.

И това не е всичко, морската вода видимо стяга кожата и повишава еластичността и, благодарение на съдържанието на магнезий. Освен това, тя е чудесен помощник в борбата с целулита и стриите.

Таласотерапия

От гръцки “таласос“ означава море. Таласотерапията е вид морелечение, което е много полезно за цялостния организъм. Тази терапия помага в случай на проблеми с кръвообращението, проблеми свързани с вените, както и със заболявания на дихателните пътища. 

Таласотерапията помага при различни кожни болести, алергии и податливост към заразни болести. Как се извършва тази процедура? Достатъчно е да прекарвате време в морската вода, по-специално на брега. В морската пяна има много малки капчици вода, които вдишваме. Когато вдишаме въпросните капчици, те преминават през лигавицата на носа, бронхите и гърлото и прочистват и възстановяват организма ни.

Има ли лошо влияние?

Разбира се, като всичко друго и морската вода може да навреди в някои ситуации, за това не е добре да я подценяваме. Например, в случай на прекомерно излагане на тялото в солената вода, тя може да доведе до изсушаване на кожата. В тези случаи ще се наложи да я хидратирате допълнително. Също така, мократа кожа много по-бързо и лесно гори от слънцето. За това трябва да ползваме водоустойчиви слънцезащитни продукти

Коментари

Новини Варна