IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Здраве
12:00 | 23 юни 2022
Обновен: 06:31 | 16 април 2024

В сезона на кърлежите, съвет: Как безопасно да ги извадим от кожата?

Доколко удачни са комплектите за бърза помощ, които порадват по аптеки и магазини

По материала работи: Слав Велев
В сезона на кърлежите, съвет: Как безопасно да ги извадим от кожата?

Кърлежите са една от големите заплахи за здравето през лятото. Рискът от ухапване е по-голям, защото сме леко облечени с разкрити обширни площи от кожата, което прави достъпността по-лесна за тези паразити. От голямо значение е кърлежът да бъде изваден от кожата възможно най-скоро след ухапването. Колкото по-дълго стои в кожата, толкова по-голяма е вероятността да зарази с инфекции и опасни болести, включително лаймска болест. 

От голяма важност е да бъде отстранен целият кърлеж. Ако това не се случи и части от главата му останат в кожата, рискът от инфекции и заразяване остава висок.

Изваждането на кърлежа не е толкова лесно, колкото много хора смятат. Не е толкова просто, както да издърпате лепенка от кожата. Крехкото тяло на кърлежа и силните му пипала правят риска от разкъсването му по-висок.

Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?

Първото и най-добро, което можете и е хубаво да направите, е да се обърнете към лекар. Той знае най-добре как правилно да извади кърлежа така, че да не останат части от него в кожата ви. Но ако нямате тази незабавна възможност, можете да го направите сами.

Винаги търсете лекарска помощ! Не бързайте да отстранявате кърлеж сами. Правете го само в краен случай.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Коментари

Новини Варна