IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
13:00 | 27 юни 2022
Обновен: 05:09 | 18 април 2024

Новата ковид-вълна е тук: Кунчев чака пика до 2-3 седмици

Потвърден е трети случай в България на заразен с маймунска шарка

По материала работи: Слав Велев
Новата ковид-вълна е тук: Кунчев чака пика до 2-3 седмици

Вече сме в нова вълна на COVID-19, потвърди пред NOVA NEWS главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици се очаква да се сблъскаме с повишение на новата вълна,” каза той.

„Ще има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница.” Все още щамът е Омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности, допълни д-р Кунчев. "Страхуваме се от нов щам наесен, който да заобиколи имунитета."

По отношение на маймунската шарка, Кунчев каза за очакването да се потвърди: „Официално ще се потвърди днес, когато излязат официални резултати от изследванията в Центъра за заразни и паразитни болести, но сецификата на PCR реакцията е такава, че ще в процеса на обработка става ясно накъде отиват нещата. Така че според мен с над 90% увереност може да кажем, че имаме установен трети случай.”

Потвърден е трети случай в България на мъж, заразен с маймунска вариола. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Преди дни бяха потвърдени два случая на мъже, които бяха хоспитализирани в столични болници. Няма изненада, по думите на Кунчев, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи. 

Този клон на вируса е доста „доброкачествен“, коментира Кунчев. Ако има нещо хубаво, е това, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, посочи той.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор. 

Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан, каза още Кунчев, цитиран от БТА. 

На 23 юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната са потвърдени два случая на зараза с маймунска вариола.

Коментари

Новини Варна