IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
12:15 | 13 юли 2022
Обновен: 20:32 | 23 април 2024

Кунчев каза кога слагаме маските и ограничаваме събиранията

Очаква се днес Министерският съвет да приеме нов пандемичен план

По материала работи: Слав Велев
Кунчев каза кога слагаме маските и ограничаваме събиранията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

До края на седмицата ще има конкретни предложения за мерки срещу Ковид-19 на национално ниво. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Очаква се днес Министерският съвет да приеме нов пандемичен план. Мерките ще включват носене на маски в болниците, в социалните домове и за персонала в яслите. Ще бъде ограничено и събирането и на много хора на едно място.

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции", заяви доц. Кунчев, цитиран от dnes.bg.

Той подчерта, че заболеваемостта се покачва бързо, но на този етап маски в градския транспорт и магазини ще са единствено препоръчителни.

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация", коментира главният държавен здравен инспектор. 

Доц. Кунчев уточни, че никой няма за цел да проваля туристическия сезон или икономиката.

"Но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това за пестенето на средства", каза Кунчев.

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.

Коментари

Новини Варна