IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
12:33 | 14 юли 2022
Обновен: 14:40 | 29 март 2024

COVID ни дебне и от хладилника

Вирусът става все е по-устойчив на студ

По материала работи: Слав Велев
COVID ни дебне и от хладилника

Собственият ви хладилник може да е причината да се заразите с вируса на Ковид-19 месец след появата му, предупреждава ново проучване. Изследователите са установили, че вирусът може да оцелее в различни месни продукти, които хората държат в хладилниците или фризерите си за повече от 30 дни, предаде Bulgaria ON AIR.

В своето проучване учените изследват продукти от пилешко, говеждо, свинско и сьомга, като ги съхраняват в хладилници и във фризери. Те излагат месото на въздействието на сурогатни вируси - които имат шипови протеини, подобни на вируса SARS-CoV-2, но са по-малко опасни за хората.

"Въпреки че не можете да съхранявате месо в хладилник в продължение на 30 дни, все пак можете да го съхранявате във фризер за толкова дълго време. Дори установихме, че вирусите могат да бъдат култивирани след замразяване за такъв период от време", казва първият автор на изследването Емили Бейли от университета Кембъл в съобщение за медиите.

Екипът отбелязва, че е започнал проучването си, след като е чул съобщения за избухване на Ковид в райони на Югоизточна Азия, за които не е имало предишни данни за предаване на вируса в общността. Бейли казва, че проследяването на Ковид в тези общности "подсказва, че опакованите месни продукти, произведени в райони, в които циркулира SARS-CoV-2, може да са били източник на вируса".

"Нашата цел беше да проучим дали подобни вируси могат да оцелеят в тази среда", добавя Бейли, цитирана от БГНЕС.

Авторите на изследването твърдят, че SARS-CoV-2 е способен да се размножава в червата на човека, както и в дихателните му пътища. Това прави изследването на предаването на вирусите чрез храната още по-важно по време на пандемията. Предишни проучвания показват, че Ковид-19 всъщност въздейства върху червата на пациента преди да започнат респираторните симптоми. Други доклади също така свързват влошаването на тежестта на Ковид-19 с лошото здраве на червата на пациента, пише "Стъди Файндс".

По време на новото проучване изследователите са заменили Ковид-19 с три различни заместителя - един РНК вирус с липидна обвивка и два животински коронавируса (вирус на мишия хепатит и вирус на трансмисивния гастроентерит). И трите са често срещани заместители на SARS-CoV-2 в научните експерименти. Изследователите обаче твърдят, че при тези вируси се наблюдава по-голямо намаляване на броя им при ниски температури както в хладилника, така и във фризера. Това може да означава, че Ковид-19 е още по-устойчив на студ. Авторите на изследването отбелязват също така, че вирусният товар, оцеляващ в замразеното месо, варира в зависимост от храната.

"Необходими са постоянни усилия за предотвратяване на замърсяването на храните и повърхностите за обработка на храни, ръцете на работниците и приборите за обработка на храни, като например ножовете", пишат изследователите в изявлението си. Освен това "трябва да се обърне внимание на липсата или на недостатъчната дезинфекция на тези храни преди опаковане".

Коментари

Новини Варна