IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
09:15 | 25 юли 2022
Обновен: 05:47 | 26 март 2024

Смразяващи данни: Близо 30% се разболяват втори път от ковид. Защо?

Пикът на заразяването в България ще бъде около средата на август

По материала работи: Слав Велев
Смразяващи данни: Близо 30% се разболяват втори път от ковид. Защо?

Новият вариант на омикрон ще мине през много хора, включително и през такива, които са боледували и ваксинирани. 27% могат да се разболеят втори път, защото коронавирусът много се измени. Процентът е доказан във Великобритания, съобщи епидемиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев по NOVA.

Той съветва хората над 50 години да си поставят втора бустерна доза, защото няма съмнение, че ваксинираните прекарват заболяването много по-леко. Препоръката за 50 година е американска, европейската е над 60 години.

Професорът припомни, че вариантът на омикрон БА.5 е много заразен, инкубационният му период е 3-4 дни, после се повяват гърлобол, хрема, отпадналост, температура. Според него е грешка, че у нас са отменени безплатните тестове и че са закрити интензивните ковид легла. Трябва да се възстановят ковид зоните, категоричен е той.

Професорът твърди, че пикът на заразяването в България ще бъде около средата на август и здравните власти трябва да ускорят подготовката си за новата вълна.

Коментари

Новини Варна