IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
11:45 | 25 юли 2022
Обновен: 14:15 | 27 април 2024

Ръкостискане, целувки, секс... За какво да гледаме при маймунска шарка?

Проблемите при този щам, който е с по-ниска смъртност, е продължителността на болестта

По материала работи: Слав Велев
Ръкостискане, целувки, секс... За какво да гледаме при маймунска шарка?

Маймунската шарка продължава да заразява нови и нови хора, въпреки, че броят остава под контрол. Проблемите при този щам, който е с по-ниска смъртност (1-2%), е продължителността на болестта - 2-4 седмици (представете си болнични за толкова време), все пак риск от смърт има, както и трайни белези, които могат да се получат.

За разлика от една въздушно-капкова инфекция като Ковид, която се предотвратява с дистанция, маски и проветряване, тук имам инфекция, която изисква много близко предаване тяло в тяло, затова тук личната хигиена (ръце, целувка, сексуален контакт, много тесен физически контакт) са критични за предаването. Казано накратко - мийте си ръцете и ако не се чувствате добре (общи грипоподобни симптоми), погледнете дали нямате и обрив, може да става дума в началото и за единични малки обриви.

Те са надигнати, могат да имат и мехурче, което е пълно с течност или гной, след време се образува коричка. По дланите обаче може и да не е надигнато, а само като задебеляване и мазол. Ваксинацията на моето поколение и по-възрастните от нас пази само частично, виждането, че тази ваксина пази до живот, за съжаление, не е съвсем вярно - няма ваксина, която да е вечна. Освежаващо ваксиниране остава запазено само за персонала, лекуващ болни пациенти, и за близките на заболелите. Не е необходимо засега масово ваксиниране.

Коментари

Новини Варна