IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
12:00 | 10 август 2022
Обновен: 11:06 | 16 април 2024

"Двувалентна ваксина" на хоризонта. Нови игли срещу Омикрона

Препаратът е насочен към два щама на вируса SARS-CoV-2

По материала работи: Ставри Таргов
"Двувалентна ваксина" на хоризонта. Нови игли срещу Омикрона

Европейският лекарствен регулатор (EMA) е започнал да проучва ефективността и безопасността на адаптирана за варианта "Омикрон" на COVID-19 ваксина на "Бионтех"/"Пфайзер", съобщи Ройтерс, цитирана от "Дневник".

Така наречената "двувалентна ваксина" е насочена към два щама на вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция - оригиналният щам от Ухан и подвариантите BА.4 и 5 на "Омикрон", които стоят зад настоящата вълна на вируса в Европа.

Eвропейската агенция за лекарствата е започнала да получава данни от производителя от клиничните изпитвания, които оценява в реално време. Когато наличните данни станат достатъчно, производителят ще може да поиска пазарно разрешително за пускане на адаптираната ваксина на пазара.

Миналия месец EMA заяви, че е започнала текущ преглед на друга версия на ваксината на "Бионтех" и "Пфайзер", която е насочена към оригиналния щам на SARS-CoV-2 и към подвариант ВА.1 на "Омикрон".

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, ефективността на ваксината претърпя удар с развитието на вируса, пише Ройтерс.

Представители на Европейския съюз планират да използват двувалентни ваксини в есенната си кампания за ваксиниране, като повечето случаи в региона вече са свързани с варианта BA.5.

EMA очаква нови ваксини, адаптирани към варианти на COVID-19, да бъдат одобрени до септември, но сигнализира, че е отворена за използване на ваксини, насочени към по-стария вариант BA.1 за тази кампания, като се има предвид, че ваксините, насочени към по-новите щамове BA.4 и BA.5, са по-назад в клиничните изпитвания и ще изисква повече време, за да се натрупат нужните масиви от данни за тяхната ефективност и безопасност, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна