IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
09:20 | 18 август 2022
Обновен: 22:51 | 25 март 2024

Носиш го, заразен си, заразяваш, а пък хич не подозираш, че си с Омикрона

Повечето смятат, че са с настинка

По материала работи: Ставри Таргов
Носиш го, заразен си, заразяваш, а пък хич не подозираш, че си с Омикрона

Американски лекари установиха, че около 56% от бивши носители на варианта Омикрон не подозират, че са били заразени с новия коронавирус в близкото минало, съобщи пресслужбата на медицинския център "Сидърс-Синай", цитирана от ТАСС.

"Повече от половината доброволци, които изследвахме, нямаха представа, че са били заразени с варианта Омикрон. Надяваме се, че хората ще прочетат нашите изводи и след това ще започнат да се тестват по-често и да бъдат по-внимателни към контактите с хора, които наскоро са били болни", казва Сузан Чен от екипа, цитирана от пресслужбата на центъра, предаде БТА.

Вариантът Омикрон на SARS-CoV-2 има 37 мутации, много от които значително са променили начина, по който е подредена обвивката на коронавируса. Тези промени, както установиха американски учени през декември, направиха патогена на КОВИД-19 неуязвим за почти всички известни моноклонални антитела и драстично намалиха ефективността на всички съществуващи ваксини.

Много учени и лекари предполагат, че тези мутации не само са увеличили заразността на SARS-CoV-2, но също така са променили типичния характер на инфекцията.

По-специално, заразата с Омикрон сравнително рядко води до загуба на обоняние и вкус, като в същото време носителите на тази разновидност на патогена на КОВИД-19 много повече пренасят инфекцията без видими симптоми, отколкото при Бета и Делта коронавирусите.

Чен и нейните колеги са се заинтересували как появата на варианта Омикрон е повлияла на честотата на асимптоматични форми на КОВИД-19 и разпространението на вируса при пациенти с подобни вариации на инфекцията.

За да отговорят на този въпрос, учените са работили с подкрепата на 2400 калифорнийци, които са се съгласили редовно да правят тестове за наличие на SARS-CoV-2 или антитела към него.

Анализ на резултатите от тези тестове показва, че през декември миналата година и през януари тази година малко повече от двеста доброволци са се заразили с новия коронавирус. Всички те са ваксинирани и редовно преглеждани, но само 44 процента от американците, които са се възстановили от болестта, са знаели, че неотдавна са прекарали КОВИД-19 под каквато и да е форма.

В същото време учените установиха, че само 10 процента от пациентите, които са били заразени с варианта Омикрон в латентна форма, са имали някакви симптоми на заболяването като треска, хрема или кашлица. По-голямата част от доброволците, отбелязват Ченг и нейните колеги, смятат, че са имали обикновена настинка, пише 24 часа.

Коментари

11g ivan89g ( преди 1 година )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна