IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:45 | 29 август 2022
Обновен: 21:29 | 23 април 2024

7000 бременни без здравни вноски! Държавата вече ще плаща 4 прегледа

Покриват и приема в болница при риск за плода

По материала работи: Слав Велев
7000 бременни без здравни вноски! Държавата вече ще плаща 4 прегледа

Всяка година около 7000 жени без здравни осигуровки не проследяват бременността си. С промени в наредба 26 за акушерската помощ от 1 януари 2023 г. те ще имат право на 4 безплатни прегледа.

Новите текстове вече са обнародвани в „Държавен вестник“. До този момент държавата заплащаше само за един преглед на здравно неосигурените бременни, който обикновено жените използват непосредствено преди раждането, за да си осигурят необходимите документи. По този начин цялата им бременност остава непроследена. От следващата година обаче те ще могат да посещават лекар на всеки два месеца, като освен това са предвидени до две безплатни хоспитализации при риск за плода и различни патологии по време на бременността, пише "Телеграф".

Текстове

Според експертите това ще доведе до намаляване на рисковете от усложнения, раждане на недоносени бебета, наличието на перинатални заболявания, както и до спад в майчината и детската смъртност.

С изменението на наредбата са включени и допълнителни изследвания за бременните без здравни вноски, включително пълна кръвна картина, урина, глюкоза, изследване за сифилис и хепатит В, а при съгласие на пациентката и за ХИВ. Безплатно ще бъде и определянето на кръвна група и резус фактор. В текстовете е записано, че бременните жени сами ще избират АГ болницата и лабораторията, в която да си правят прегледите и изследванията. По измененията в наредбата работиха различни експерти, неправителствени организации, както и екипът на бившия здравен министър проф. Асена Сербезова, а текстовете бяха окончателно одобрени и подписани от настоящия служебен министър д-р Асен Меджидиев.

Анекс

Междувременно промени има и за осигурените бременни жени. Здравната каса вече ще заплаща едно изследване фетална морфология. Това става възможно чрез подписания анекс към Националния рамков договор, с който влизат в сила промени в профилактичните прегледи и диспансеризацията. Извършването на феталната морфология се препоръчва на всички бременни жени в различни периоди на бременността – веднъж на всеки триместър, като според експертите най-важното изследване се прави в четвъртия месец, когато могат да бъдат установени редица генетични заболявания и аномалии при плода. Познатото като 4D високоспециализирано ултразвуково изследване е на цени от 120 до 240 лв. при различните специалисти. Предстои анексът да бъде обнародван в „Държавен вестник“, след което промените ще влязат в сила.

Коментари

Новини Варна