IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
11:00 | 2 септември 2022
Обновен: 13:47 | 27 април 2024

Модерна и Пфайзер с Омикрон бустери! Какво ще включват, ефектът им?

Ваксините били сигурни

По материала работи: Слав Велев
Модерна и Пфайзер с Омикрон бустери! Какво ще включват, ефектът им?

Вероятно днес EMA ще даде разрешение за два нови бустера срещу Ковид-19, на Модерна и Пфайзер. Става дума за вече прилаганите повече от година и половина РНК ваксини, които включват както половин доза от ваксина за оригиналния вариант на вируса, така и половин доза за ВА.1 варианта на Омикрон. По този начин втората "половина" на ваксината се очаква да е по-ефективна спрямо заразяващите в момента Омикрон варианти ВА.4 и 5 (разликата от ВА.1 е малка. Оптимизирани варианти за ВА.5 се очаква да се одобрят в следващите месеци, но и тези за ВА.1 са добра стъпка в посока по-ефективна защита от Омикрон).

Бустерът на Модерна е тестван в над 300 души, този на Файзър - в над 1200 (всъщност Файзър тества два варианта - високо- и нискодозов Омикронов бустер, сега ще се прилага по-нискодозовият вариант). Омикрон комонентата сама по себе си е тествана от фирмите още януари самостоятелно и тези данни също показват, че страничните ефекти не са различни от тези на оригиналната ваксина, пише "24 часа".

Човек на стената ме помоли да коментирам това, че новите варианти не са тествани в хора толкова мащабно. Да, нямаме големите групи от по десетки хиляди тествани, но за това има и причини. Основните тестове на една ваксина отчитат всички възможни странични ефекти, голяма част от които се дължат на допълнителните съставки. Тези съставки са идентични в бустерите, както и в оригиналните ваксини. Промени, които възникват в компонента на ваксината, отнасящ се до променения вирусен белтък, обикновено не са драматични. Разбира се, трябва внимателна преценка - извършва се съпоставка с новия вирусен вариант, имунният отговор към него и пр. Това, което искам да кажа, е, че дори и тествани в по-малко хора, новите варианти се "опират" на доказателствата от тестовете на предишните ваксини, опитът ни от тях и това, което знаем за новия шипчест белтък в Омикрон, което позволява с много висока вероятност, след тест в определен брой хора за някакви драматични изненади, да сме сигурни, че Омикрон бустерите са точно толкова сигурни, колкото и предишните варианти на ваксината. Тук науката комбинира много нива на знание и опит, за да пусне на пазара новите ваксини навреме. Това правим с ваксините за грип всяка година по същия начин.

Споделих преди, че тестовете на новите бустери тестват основно неутрализиращи антитела (не антителата, които се тестват в обикновените лаборатории, а доста по-детайлирани), но не реално каква е защитата от разболяване. Просто няма време, използва се знанието, че по-силен имунен отговор ще защитава по-добре. Това е известно и така знаем, че новите бустери ще са по-ефективни. Колко точно по-ефективни все още е неясно.

Нямам представа кога ще бъдат доставени в България, ако си направите бустер с наличните досега дози също няма да сбъркате, тъй като разликата между старите и новите бустери не е огромна. Ако сте бил/а ваксиниран/а и сте преболедували Омикрон, в следващите няколко месеца след това имате сносна защита и не е необходим обезателно бустер преди 6-ия месец. Да, след няколко години опит с Ковид-19 знаем, че имунитеът е временен - и от ваксина, и от реална болест.

Послепис: вчера американската FDA одобри бустера за ВА.5, което означава, че скоро и тук в Европа ще се случи.

Коментари

Новини Варна