IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
10:30 | 26 септември 2022
Обновен: 18:34 | 24 април 2024

"Драконов дъх" – зарибяват с бонбони с течен азот. Колко са опасни?

Бонбоните с течен азот могат да причинят проблем с дишането при алергични деца

По материала работи: Слав Велев
"Драконов дъх" – зарибяват с бонбони с течен азот. Колко са опасни?

Необходимо е внимание при консумация от тийнейджъри

„Бонбони“ с течен азот, нашумели като „драконов дъх“, може да причинят увреждане, ако не се внимава при консумацията им. За това предупреди общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред „Труд News”. Течният азот не е забранен в кулинарията, но при такава консумация от деца е рисков, особено при пациенти с бронхиолити.

Манията за „драконов дъх“ се превърна напоследък в истински хит, особено сред децата и тийнейджърите. По курорти и градове с лунапаркове, на празници на открито, опашки се вият пред щандовете за замразен снакс по 7-8 лв. за чашка.

Хапвайки охладените шарени зърнени топчета, се получава димящ ефект от устата и ноздрите, който се превръща в атрактивно съдържание в социалните мрежи.

Как се образува „драконов дъх“?

Накратко – това е снакс, полят с течен азот. „Драконовите“ бонбони трябва да се консумират в рамките до 4-5 минути, защото течният азот се изпарява много бързо. Още през 2016 година „драконовият дъх“ става популярен в Турция, Тайланд, Япония, Бразилия, САЩ и много страни в Европа.

Много известни готвачи също използват течен азот, например, при приготвянето на сладолед, като ефектът е същият – извива се кълбо от дим над десерта.

Д-р Гергана Николова: Трябва да се внимава при деца с астма и алергии

Д-р Гергана Николова е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Тя има 30-години стаж като общопрактикуващ лекар и педиатър. От 2012 г. работи и за Лекари без граници - международна хуманитарна организация, която осигурява спешна медицинска помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии и бедствия. 

- Д-р Николова, има ли опасност, когато приемаме храни, които са комбинирани с течен азот?

- Азот е течен при -195 градуса по Целзий. Затова, когато се приготвя дадена храна с него, както при „драконовите“ бонбони, то този, който работи с него, го пипа с ръкавици, защото могат да му измръзнат пръстите. По същия начин този бонбон се взима не с ръка, а с клечки, защото, когато капне капка, то тя "гори". С такива капки течен азот работят дерматолозите, когато искат да отстранят някакво кожно образувание. Течният азот не е храна и не е пригоден за това.

- В случая, при „драконовите“ бонбони, за какво трябва да се внимава, когато се консумират?

- При охлаждането на тези царевични пръчици, се получава гъста пара, като тук трябва да отбележим, че този бонбон не създава възможност за изгаряне, просто има изпарение. Под формата на пара няма как да се получи изгаряне, но, ако се образува капчица или най-долу в чашката има остатък от капчици, които са се превърнали в течност, по никакъв начин не бива да се поглъщат, защото може да възникне проблем в долните пътища, които са храносмилателните. Ако в устната кухина попадне капчица, би могло да се предизвикат повреди. Затова тези, които консумират този тип бонбони, трябва да бъдат предупредени, да не изпиват течността, която остава на дъното на чашката или ако се получи някаква капка, то тя да не се поглъща. Трябва да се внимава при децата, които имат астма или които са алергични, както и тези, които имат студова алергия. Има много деца, които имат алергични бронхиолити или бронхиална астма. Тук в никакъв случай не би трябвало да се използват този вид продукти, защото биха могли да предизвикат един пристъп, който е от бронхиална астма. През 2018 година Американската администрация по харните и лекарствата издава едно предупреждение за храни, които съдържат течен азот. Там изрично е посочено, че това нещо, при поглъщане, може да причини увреждане или при дишане, може да има проблем при тези деца, които страдат от бронхиална астма. Важно е там, където се продават такива продукти, да се направи уточнение, преди самата консумация. Децата и родителите трябва да бъдат предупредени да не поглъщат евентуално образували се капчици. На родителите, които купуват тези бонбони, би трябвало да им направи впечатление, че търговците работят през салфетка, с ръкавици, защото чашата много бързо се заскрежава. 

- По какъв начин действа на слюноотделянето наличието на течен азот при смесване с храна?

- Измръзването потиска слюноотделянето и то може да се намали. Другото, което е, че принципно би могло кислородът да бъде изместен от азота, а знаете, че ние сме същества, които дишат с кислород. Това би могло да доведе до задух. Затова родителите трябва да бъдат малко по-осторожни и да се знае, че това не е стандартният бонбон, който детето може да сдъвче и да изяде. Самият азот, сам по себе си, не е токсичен, но температура от - 195 градуса по Целзий и възможността той да стане на капка, може да доведе до измръзване. Това, от своя страна, може да увреди устната кухина. 

- Може ли този „драконов“ бонбон да навреди на фаринкса?

- Тогава, когато се погълне втечнено количество, и се получи измръзване – да. Измръзването може да стане чрез образуване на капка. От капчицата втечнен азот може да се получи мехурче, там, където има измръзване, и да стане измръзване от втора степен. Уврежданията могат да настъпят в областта на прекия контакт - там, където е капнала капчицата. Отново казвам – не трябва да има поглъщане на втечнен азот, т.е., на капка. При тези „драконови“ бонбони няма опасност да се увредят вътрешните органи. Това, което би притеснило родителите е, ако детето е погълнало малко течност (капчици) и се получи затруднено дишане, особено при страдащите от астма.

- Ако се стигне до поглъщане на втечнен азот, какви мерки да предприемем?

- Тогава трябва да се потърси медицинска помощ, за да се огледа устната кухина и да се прецени дали има получено измръзване. 

- Какво е лечението, ако се установи измръзване?

- При всички случаи ще трябва да се премине на по-щадящ режим на хранене, а лечението ще бъде свързано с локални медикаменти, които да намалят ефекта от измръзването.

Българска агенция по безопасност на храните пред „Труд News”: Не са получавани сигнали

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха пред „Труд News”, че до момента при тях няма подадени сигнали за негативни последствия от консумацията на „драконови“ бонбони:

„Азотът представлява добавка в храните (Е 941), която се получава при изпаряване на втечнен въздух. Може да съществува в течна, газообразна и твърда форма (кристални люспи или едри бели кристали). 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уведомява, че Е 941 е разрешена добавка във всички видове храни, съгласно Регламент №1333/2008 за добавките в храните. Използва се в газообразната си форма като защитна среда при опаковането на месо, месни и хлебни изделия, риба, както и различни мазнини, податливи на окисление. 

Е 941 се използва също за охлаждане и замразяване на хранителни продукти и др. Хранителните продукти, в чието приготвяне участва азот, не представляват опасност за човешкото здраве.

Сама по себе си добавката Е 941 не се използва като храна самостоятелно и директната ѝ употреба може да представлява риск за човешкото здраве.

Към момента в БАБХ не са получавани сигнали във връзка с консумация на храни, в които има вложен азот."

Коментари

Новини Варна