IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
18:40 | 2 октомври 2022
Обновен: 13:01 | 27 март 2024

Кръвен тест показва как ще прекараме COVID

За това дават информация нивата на протеините в тялото

По материала работи: Слав Велев
Кръвен тест показва как ще прекараме COVID

Кръвна проба, взета по време на инфекция с COVID-19, може да покаже дали пациентът е изправен пред риск от дълъг COVID-19, установи изследване на специалисти от Университетски колеж в Лондон, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес". Резултатите от проучването са публикувани в "иБайоМедисин" (eBioMedicine"), предаде БТА.

Авторите под ръководството на д-р Габи Каптур са анализирали протеини в кръвта на здравни работници, заразени с вируса SARS-CoV-2 и са ги сравнили с проби на техни колеги, които не са боледували от COVID-19.

Обикновено нивата на протеините в тялото са стабилни, но учените са установили драстични различия в нивата на някои от тях до шест седмици след заразяване, което е знак за нарушаването на множество биологични процеси.

С помощта на изкуствен интелект те са установили изобилие от различни протеини, които се свързват с дългия COVID и така успешно могат да прогнозират дали пациентът е вероятно да страда от симптоми на инфекцията до една година след заразяване.

Коментари

Новини Варна