IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
17:00 | 16 декември 2022
Обновен: 13:53 | 4 май 2024

Над 42 000 души се възползваха от програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация

Това показват данни от бюлетина на института

По материала работи: Ставри Таргов
Над 42 000 души се възползваха от програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация

Над 42 хиляди осигурени са се възползвали от програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация през тази година. Това показват данни от бюлетина на института.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата, за които са били внесени или са дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. Това изискване не се отнася за лицата с увреждане, получено в резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест.

Право на парични помощи имат илицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили стандартната пенсионна възраст и срокът на инвалидността в експертното им решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл.

Паричната помощ на всяко правоимащо лице се предоставя еднократно в рамките на една календарна година, като продължителността е 10 дни.

За 2022 г. предвидените средства бяха в размер на 25 239 000 лв., сключени бяха договори с 22 юридически лица за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, разположени на територията на 16 области - София-град, София-област, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Ловеч, Габрово, Монтана, Пазарджик, Стара Загора, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново и Смолян.

С най-голям брой изпълнители и съответно - с най-висок относителен дял сред тях, се открояват областите: Бургас (9 изпълнители или 17,3% от общия брой), Пловдив (7 изпълнители или 13,5% от общия брой), София-град и Пазарджик (по 5 изпълнители или по 9,6% от общия брой), София-област, Смолян, Стара Загора, Благоевград и Монтана (по 3 изпълнители или по 5,8% от общия брой), пише 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна