IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
15:00 | 1 януари 2023
Обновен: 17:35 | 15 април 2024

Грипът се готви за скок

Регистрираха първите 17 случая, повечето от които са от варианта "Дарвин"

По материала работи: Ставри Таргов
Грипът се готви за скок

Грипът е на път да запали първите епидемии в страната. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

В седмицата от 19 до 25 декември са регистрирани нови 17 случая на грип. В седем от пробите е изолиран свинският пандемичен щам А/H1N1, а в останалите е открит вариантът А/H3N2 – „Дарвин“.

Паралелно с грипа продължават да върлуват както COVID, така и сезонните вируси, които разболяват по над 3800 души на седмица. Най-висока продължава да е заболеваемостта при децата.

Данните сочат, че в четиринадесет области на страната разпространението на вируси все още е в обичайните за сезона граници, но в останалите четиринадесет епидемичният процес е в подем.

Нива на заболелите, близки до епидемичните стойности, са регистрирани в областите Шумен, Пазарджик, Варна и Пловдив. В първите две заболеваемостта вече е над 200 на 10 000 души. До момента случаи на грип са доказани в София, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Разград, Благоевград, Силистра, Хасково, Шумен, Сливен и Търговище.

Що се отнася до коронавируса през изминалата седмица област Сливен премина от първо на второ ниво със заболеваемост над 60 на 100 000 души, пише "Телеграф".

Коментари

Новини Варна