IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
12:20 | 7 януари 2023
Обновен: 21:35 | 25 март 2024

Грипът настъпва по-рано, пикът се очаква още този месец

Щамовете "Виктория" и "Дарвин" ни атакуват в момента

По материала работи: Слав Велев
Грипът настъпва по-рано, пикът се очаква още този месец

Грипната вълна настъпва. Щамовете "Виктория" и "Дарвин" атакуват. Детските отделения в болниците са препълнени, а пред кабинетите на личните лекари вече има опашки. Пикът на вълната се очаква в края на януари и началото на февруари.

Грипът се завърна отново, след като две години почти бяхме забравили за него, тъй като беше изместен от коронавируса. Все още сме в началото на епидемичната вълна, като определено има повишаване на случаите по отношение на грип и остри респираторни заболявания. В Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Вече има изолирани "Виктория" и "Дарвин", предаде БНТ.

Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са класически - внезапно начало, температура около 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, отпадналост.

В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, но по-нехарактерни. Към момента големите градове са най-много заразените, като при някои от тях случаите са се повиши с около 50% през последната седмица.

Коментари

Новини Варна