IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:40 | 18 януари 2023
Обновен: 02:08 | 29 април 2024

Здравна статистика: 3 990 са личните ни лекари, има джипита с по 10 хил. души

Данните на БЛС показват, че повечето са в напреднала възраст

По материала работи: Ставри Таргов
Здравна статистика: 3 990 са личните ни лекари, има джипита с по 10 хил. души

3990 са личните лекари в България. От тях едва около 13% са под 50 години. Данните представи председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Данните са актуални към 12 януари 2023 г. Според тях има увеличение с 329 души спрямо февруари 2022 г., но самият д-р Маджаров е скептичен, че това наистина е така.

Увеличението вероятно се дължи на несъвършената система на регистъра. Аз самият не вярвам в тези данни, коментира Маджаров.

По показателя среден брой здравноосигурени лица на един общопрактикуващ лекар - по този показател в някои области се падат много, от порядъка на 10 000 човека на една практика.

Данните на БЛС показват, че общопрактикуващите лекари в страната са в напреднала възраст.

48% от личните лекари в Северозападния регион са на възраст 50-60 г., а по-малко от 7% са под 50.

В Северен централен регион - 41% са над 50 г., а над 70 г. са 6%. Там ситуацията е пак е по-добра заради Медицинския университет в Плевен.

На североизток 32% от лекарите са 60-70 г., а 9,6% са над 70. Там отново положението е малко по-добре заради Медицинския университет във Варна.

42% от джипитата в Югозападния регион са между 50 и 60-годишни, като тук влиза и София.

11,5% от тях са под 50 г. в Пловдив, където отново има медицински университет. 49% са 50-60 г., 7,9% са над 70 г. в Югоизточния регион.

Едва 13-14% от личните лекари в страната са до 50г. Крепят ни тези 40% които са 50-60 г., но когато и те преминат в горната възрастова група, това ще бъде истинска катастрофа, обясни д-р Маджаров.

От изнесените данни става ясно, че ситуацията е идентична в цялата страна - равномерно застаряващо съсловие на личните лекари.

Д-р Маджаров участва в кръгла маса в Народното събрание на тема проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и възможните решения. Целта е да се обсъдят законодателни промени, с които те да се решат.

Събитието е организирано от здравната комисия в парламента, Български лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

58-59 г. е средната възраст на общопрактикуващите лекари. "Съвсем скоро системата дори няма да е в състояние дори да се възпроизвежда", предупреди д-р Маджаров.

Малко от практиките в страната имат екипи въпреки големият брой прегледи, които извършват. На това обърна внимание председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

Да имаш медицинска сестра в България е щастие, каза той. По негови данни около 30 000 000 са регистрираните прегледи годишно, в сравнение с около 2,5 млн. хоспитализации и обърна внимание, че работата на личните лекари е да преглеждат и лекуват, не да раздават направления.

Общопрактикуващият лекар не е кафемашина, на която натискаш "капучино" или "еспресо", каза д-р Киров.

Въпреки голямата натовареност и високата средна възраст на личните лекари, според д-р Киров телемедицината не е пенкилер за проблемите.

"Лекарят не може да бъде заменен. Телемедицината не може да замести лекаря. Електронното здравеопазване не значи да си поръчаш лечение по телефона, това става след преглед.

Телемедицината е ограничена и така трябва да се използва, нека да я развиваме, но не да заместваме лекаря с нея", каза д-р Киров, цитиран от 24 часа.
 

Коментари

Paige Herndon ( преди 1 година )
Hello.My name is Irina. I am an expert in posting articles and texts on various websites.Would you be interested in mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://forms.gle/58NDRfrHg3RMdRcW7 It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership. Thank you in advance for your time and Im looking fo ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна