IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:40 | 19 януари 2023
Обновен: 15:17 | 17 април 2024

Закъсахме за ваксини, а варицелата си върлува. Вкарват ни гръцки, но скъпи

Родители поръчват от Промахон, плащат си 30 лева за доставка

По материала работи: Слав Велев
Закъсахме за ваксини, а варицелата си върлува. Вкарват ни гръцки, но скъпи

Ваксините срещу варицела свършиха. За това алармираха фармацевти пред „Телеграф“. Заради бума на заразени в момента има завишено търсене, но в складовете не са останали дози.

Дори педиатри, които редовно зареждат от ваксината, имат проблем да си я набавят. Както вече писахме, към момента имунизацията срещу варицела е препоръчителна. При желание на родителите тя може да бъде извършена след 9-месечна възраст на детето. За целта обаче семейството лично плаща закупуването и поставянето на ваксината. В интервю за медията ни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери, че още тази година ще направи предложение за промяна в имунизационния календар. Идеята е от 2024 г. ваксината за варицела да бъде задължителна.

Ограничаване

„Варицела е едно от най-заразните заболявания и за ограничаването й е необходимо да се постигне поне 80% обхват на подлежащите за ваксинация възрастови групи, което би се постигнало в България само ако ваксината срещу заболяването стане задължителна“, коментира пред „Телеграф“ епидемиологът д-р Христиана Бацелова. По думите й в България варицелата предизвиква висока заболяемост и ниска смъртност. „Ежегодно през зимните месеци има епидемични взривове в детските заведения и това води до нужда от хоспитализации на някои деца, отсъствие от работа на поне един от родителите, страдание на болното дете. След оздравяване организмът на детето или възрастния има нужда да се възстанови. Съществува и риск от енцефалит, вторична бактериална инфекция, церебелит, смърт“, казва още д-р Бацелова.

Проблем

Всяка седмица заболяването достига до над 1500 души у нас. През изминалата година регистрираните заразени надхвърлиха 26 000. Заради ръста на случаи все повече родители решават да защитят децата си. В момента обаче това се оказва почти невъзможно заради липсата на ваксини в аптечната мрежа. Това е проблем, особено за родители, които искат да имунизират децата си заради контакт със заразени. Ваксината срещу варицела е подходяща и като превенция след експозиция. За целта обаче тя трябва да се постави на здравия човек в рамките на до 5 дни след контакт с болния. Ето защо някои родители избират да не чакат нови доставки, а да си поръчат ваксината от чужбина. Това обаче крие рискове, тъй като тя трябва бъде съхранявана и транспортирана в хладилник. Оказва се, че аптека на Промахон извършва такава доставка до страната. Наша проверка установи, че услугата струва 16,50 евро, а самата ваксина – 45,30 евро. За да бъде завършен имунизационният курс, са необходими две дози през интервал от минимум един месец.

Коментари

Новини Варна