IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Здраве
11:20 | 24 февруари 2023
Обновен: 09:29 | 28 април 2024

Спасиха крака на пациент в "Окръжна болница" със сложна операция

Лекарите от МБАЛ „Св. Анна” отстраниха тумор в бедрената кост

По материала работи: Слав Велев
Спасиха крака на пациент в "Окръжна болница" със сложна операция

Екипът, извършил операцията, включва проф. Любен Стоков, доц. Мартин Бърнев и доц. Пламен Минчев/Снимка: МБАЛ "Св. Анна";

Лекарите от варненската болница „Св. Анна” спасиха крака на пациент с тумор в бедрена кост. 

35-годишният мъж е диагностициран в Турция с миеломна болест, установен е туморният процес в областта на лявото бедро и „наличие на метастатична киста“. По време на ски ваканцията в началото на февруари той прави патологична фрактура в областта на лявото бедро и е докаран в болницата.

„Наложи се да отстраним около 17 сантиметра от горния край на бедрото и костна лезия, както и да подменим тазобедрената става. При максимално щадене и отпрепариране на засегнатите от тумора меки тъкани, поставихме на пациента реконструктивна мегапротеза, която ще му позволи да живее пълноценно след възстановителния период“, обясни след интервенцията доц. Мартин Бърнев. 

„След ден-два пациентът ще бъде изправен за раздвижване, а след 35-40 дни ще може да се движи с пълно натоварване“, добави проф. Любен Стоков.

„Това е третата туморна и втората мегапротеза, които са слагани във Варна и всички са в нашата болница, коментира доц. Пламен Минчев.

Цените на мегапротеза у нас варират в широкия диапазон между 18 и 30 000 лв., от които здравната каса поема около 2000 лв.

Коментари

Новини Варна