IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
08:45 | 12 март 2023
Обновен: 11:35 | 9 май 2024

Отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата

В исторически план на днешния ден през 1913 г. започва една от най-славните операции на Българската армия

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата

На 12 март се отбелязва Световният ден за борба с глаукомата – една от водещите причини за слепотата в света. Днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта тихия крадец на зрение, тай като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че над 11 млн. души ще загубят зрението си до края на 2020 г. У нас над 80 000 души страдат от това заболяване.

В исторически план на днешния ден през 1913 г. започва една от най-славните операции на Българската армия в новата ни история - превземането на Одрин.

На 12 март 1938 г. германски войски навлизат в Австрия и обявяват аншлус (сливане) на двете държави под върховенството на Берлин. Случилото се е част от програмата на Хитлер за пълно денонсиране на Версайския договор и обединяване на всички немски говорещи в една държава.

Коментари

Новини Варна