IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
10:00 | 9 май 2023
Обновен: 21:35 | 27 март 2024

Задава се силна магнитна буря

Потоците от заредена плазма ще достигнат Земята към 9, 10 и 11 май

По материала работи: Ставри Таргов
Задава се силна магнитна буря

Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство ще достигнат Земята към 9, 10 и 11 май , като се очаква геомагнитна буря от клас G2-G3, предаде "Метео Балканс".

Опасността от поредно изригване не е отминала, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3297, AR3296,AR3293 и AR3294. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря ?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Коментари

Новини Варна