IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
10:00 | 6 юли 2023
Обновен: 14:44 | 27 април 2024

Изчезнаха животоспасяващи лекарства за болни от рак и диабет

Причината - износ!!!

По материала работи: Ставри Таргов
Изчезнаха животоспасяващи лекарства за болни от рак и диабет

Липсват лекарства за терапии на онкоболни и на диабетици в аптеките, а причината е износът им, установи проверка на “Труд news”. Повечето от изчезналите препарати са скъпоструващи, а според сравнителни данни в Западна Европа цените им са между 2 и 8 пъти по-високи.

В забранителния списък на лекарствата за износ са останали 66 продукта, от общо 350 до март 2022 г.

В момента никъде не могат да бъдат открити Золадакс от 10,8 мг и Пролия за рак на простата. Първият медикамент струва 408 лв., а другият 337 лв. Няма и Мабтера за лечение на левкемия и ревматоиден артрит, чиято цена е 705 лв.

Други медикаменти, които не могат да бъдат открити, са НеоРекормон инжекционен разтвор за анемии, струва между 200 и 232 лв., Мирцера за анемии - около 450 лв., Зипадера 430 лв., невролептик за пациенти с шизофрения, противовирусният препарат Валцит - 1241 лв., Програф 110 лв. за трансплантирани, Завеска 4 900 лв.

Не са пощадени и болните от диабет - няма Виктоза, чиято цена е 280 лв., както и инсулини Хумалог 300 единици, Хумалог куик пен и Актрапид пенфил от 100 единици.

Във вторник здравното министерство призна за липсата на някои видове инсулини и препоръча “лечение с аналогови инсулини и преминаване към друг аналогов инсулин”.

Ендокринолози коментираха пред “Труд news”, че преминаването към аналогови инсулини не е толкова лесно и безпроблемно. Проблемът е че това са биологични продукти и замяната им обикновено се извършва в болнични условия.

“Имаме сигнал за липса на медикамент за трансплантирани и на инсулини. Като пациентски организации настояваме да се даде отговор дали липсващите медикаменти са предмет на паралелен износ”, каза пред “Труд news” председателят на Пациентски организации “Заедно с теб” Пенка Георгиева.

Коментари

Новини Варна