IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
11:20 | 1 август 2023
Обновен: 21:33 | 28 април 2024

Тревожно: Почти двойно увеличение на случаите на Лаймска болест

Според главния държавен здравен инспектор това се дължи на дългия пролетен сезон

По материала работи: Слав Велев
Тревожно: Почти двойно увеличение на случаите на Лаймска болест

Главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев/Снимка: БТА/АРХИВ

Почти двойно са се увеличили случаите на Лаймска болест. За това алармира главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев, цитиран от NOVA. По думите му причина за това е дългият пролетен сезон, при който се е увеличила ниската растителност. Здравните власти са очаквали подобна развръзка. Само за последната седмица случаите на потенциално опасната болест са 8 – с 5 повече от предишната седмица.

„Имаме три случая на Марсилска треска, имаме един на Ку треска. Не са някакви стряскащи цифри, но, ако ги сравним с миналата година, има ръст, почти двоен”, допълни доц. Кунчев. По думите му пръскането против насекоми трябва да става през април или май, за да е най-ефективно. 

Главният държавен здравен инспектор обяви, че от гледна точка на вирусите лятото у нас протича сравнително спокойно. В световен мащаб обаче картината била коренно различна. „Само за един месец случаите на холера в света са 57 хиляди. От тях 399 са смъртни. Те са в доста страни – основно в Южна Африка, Близкия Изток и Азия”, посочи пред Нова експертът, като уточни, че личната хигиена е от изключителна важност.

По думите на доц. Кунчев страната ни е в началото на сезона на Западнонилската треска. В Европа досега има официално регистрирани 5 случая, 3 от които са в Гърция, алармира той. Единият случай е на о-в Тасос, другият в Кавала, а третият в Кардица. Болестта се предава чрез ухапвания от комари, припомни експертът.

Коментари

Новини Варна