IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
12:00 | 21 септември 2023
Обновен: 14:43 | 27 април 2024

Правят списъци за противогрипните ваксини

Желаещите да се имунизират са в пъти повече в сравнение със заредените дози

По материала работи: Ставри Таргов
Правят списъци за противогрипните ваксини

Ваксините против грип от няколко дни са налични в аптечната мрежа, но желаещите да се снабдят с тях са в пъти повече в сравнение със заредените дози.

Аптекари в цялата страна масово правят списъци, за да сложат ред в сериозния наплив и да не допускат излишно напрежение и струпване пред касите. „Няма особено подобрение в организацията в сравнение с предишните години.

Складовете си имат собствен подход. Желаещите се увеличават и без списъци трудно се слага ред. Очакваме нови доставки, като най-вероятно ще ги получим през следващата седмица. Дават ни по 20 бройки на аптека“, коментира пред „Телеграф“ магистър-фармацевт Веселин Ангелов.

Като цяло няма промяна в цените на най-масовите ваксини в сравнение с миналата година. Средно те се предлагат за около 25 лева. Надценките, които слагат в различните аптеки, обаче сериозно варират.

По Националната програма за подобряване на профилактиката на сезонния грип при лица на и над 65 г. за 2023-та са осигурени средства за 370 544 дози. Те ще стигнат за една четвърт от всички в тази целева група.

Предстои сключване на договори между НЗОК и притежателите на разрешение за употреба на грипни ваксини, след което те трябва да бъдат разпределени сред общопрактикуващите лекари.

Според данните на здравното министерство тази година възможност да се ваксинират безплатно при джипитата ще имат двойно повече пенсионери в сравнение с 2022 г. До 2026 г. обхватът на програмата трябва да се повиши до 35%. В началото й, както и през 2019 година, ваксинираните срещу грип пенсионери са били под 8%.

Ваксините у нас ще са срещу четири щама - два от грип тип Б и два от тип А. Тази година единият от тях е променен за по-голяма защита срещу инфекцията.

Според специалистите промененият тип А не води до по-тежко протичане, а до по-широко разпространение. Връщаме се отново в предпандемичната обстановка, което означава, че грипът ще бъде по-интензивен отколкото по време на тежките COVID мерки.

Въпреки това не се очаква нещо извънредно при заболеваемостта и протичането, а връщане към нормалните нива. Инжекции могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон (от 1 октомври на настоящата година до 31 март на следващата година).

Коментари

Новини Варна