IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
11:00 | 3 ноември 2023
Обновен: 09:00 | 25 април 2024

Вижте как влияе използването на GSM на качеството на спермата

Изследването включва данни от 2886 мъже на възраст между 18 и 22 години

По материала работи: Слав Велев
Вижте как влияе използването на GSM на качеството на спермата

Инфографика: pixotab.com

В света на технологичния напредък мобилните телефони се превърнаха в неделима част от ежедневието ни. Независимо дали се използват за комуникация, развлечение или работа, тези устройства се превърнаха в незаменим аксесоар за мнозина. Въпреки това, последни изследвания подчертават потенциалната връзка между интензивното използване на мобилните телефони и качеството на мъжката сперма, създавайки нови притеснения за мъжкото репродуктивно здраве.

Броят на мъжките сперматозоиди е намалял с повече от 50% в световен мащаб през последните 50 години, карайки изследователите да се мъчат да разберат защо. Може ли да е замърсяване, токсини в нашата храна и вода, увеличаване на затлъстяването и хронични заболявания или дори винаги присъстващият мобилен телефон?

Изследователи от Женевския университет (UNIGE) и Швейцарския институт за тропическо и обществено здраве (Swiss TPH) проведоха обширно проучване, което се фокусира върху връзката между използването на мобилни телефони и параметрите на спермата. Резултатите, които бяха получени са публикувани в Fertstert се оказаха от значение и вдъхновиха нови размисли за влиянието на технологията върху нашето здраве, пише pixotab.com.

Изследването включваше данни от 2886 мъже на възраст между 18 и 22 години, събрани в периода между 2005 и 2018 година. Участниците предоставиха информация за своите навици и честота на използване на мобилни телефони. Те откриха, че концентрацията на сперматозоиди е значително по-висока в групата на мъжете, които не използват телефона си повече от веднъж седмично (56,5 милиона на милилитър), в сравнение с мъжете, които използват телефона си повече от 20 пъти на ден (44,5 милиона на милилитър). Разликата е от 21%. Това със сигурност е изненадващо и тревожно откритие.

Мъжете можеха да избират дали да носят мобилния си телефон в джоб на панталон, джоб на гърдите, носач на колан или другаде, но над 85% от тях поставят телефона си в джоба на панталоните си, когато не го използват. Учените установяват, че няма съществени разлики при носенето на телефон, когато не се използва.

Мъжете с концентрация на сперматозоиди под 15 милиона на милилитър могат да се сблъскат с трудности при зачеването в рамките на една година, според Световната здравна организация (СЗО).

Интересно е, че връзката между мобилните телефони и качеството на спермата беше по-силно изразена в началния период на изследването (2005-2007 година), но намаляваше с времето. Някои учени предполагат, че това може да бъде свързано с прехода от 2G към 3G и след това към 4G мрежите, които със сигурност носят изменения в телефонното предаване и въздействие върху организма.

Важно е да се отбележи, че въпреки новите открития, съществуват и други фактори, които могат да влияят на качеството на спермата и мъжкото репродуктивно здраве. Някои от тях са свързани с околната среда и начина на живот. Това означава, че не можем да припишем цялата отговорност върху мобилните телефони, но определено е необходимо да продължим изследванията в тази насока.

Предстоящи проучвания, предвидени за тази година, ще се стремят да дадат по-подробно обяснение за механизмите, през които мобилните телефони влияят върху качеството на спермата. Също така, изследователите се надяват, че по-голям брой участници ще се включат в тези проучвания, за да се получи по-надеждна информация.

Връзката между мобилните телефони и качеството на спермата е тема, която изисква допълнително проучване и разглеждане. Въпреки че все още имаме много въпроси и неясноти, този вид научни изследвания ни подсказва, че умереността в използването на мобилните телефони може да е ключът към поддържане на мъжкото репродуктивно здраве.

Коментари

Новини Варна