IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
12:20 | 29 декември 2023
Обновен: 00:38 | 30 април 2024

Днес е последният ден за смяна на личния лекар

Средно между две и четири-пет хиляди пациенти има в листата си във Варна едно джипи

По материала работи: Слав Велев
Днес е последният ден за смяна на личния лекар

Днес е последният ден, в който всички здравноосигурени лица, които желаят да сменят своя общопрактикуващ лекар, могат да го направят. Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е в периода от 1 до 30 юни.

За целта е необходимо да попълнят формуляр за постоянен избор, който да предоставят на новоизбрания от тях общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg.

Националната здравноосигурителна каса предоставя и възможност смяната на общопрактикуващ лекар да става онлайн. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“.

Не е необходимо здравноосигурените да уведомяват за смяната на своя общопрактикуващ лекар предходния лекар, тъй като това се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса.

Предвидена е възможност информация за общопрактикуващите лекари от всички здравни райони да се получи и по телефон, като контактите на всички РЗОК са публикувани на сайта на НЗОК в меню „Контакти“.

За временно пребиваващите за повече от един месец, но не по-дълго от пет, извън района, където е избран постоянен личен лекар, здрвноосигурените могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта трябва да се попълни регистрационна форма за временен избор. След изтичане на срока здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Лекарските практики през последните две-три години намаляват, понеже лекарите навършват пенсионна възраст и прекратяват практика. Тенденцията е на застаряване на общопрактикуващите лекари /ОПЛ/, съобщи за Радио Варна Юлиян Атанасов от "Връзки с обществеността" към РЗОК-Варна.

"Към днешна дата 269 общопрактикуващи лекари имат договор с РЗОК-Варна. През годината са закрити осем практики, четири са новооткритите. Освен при пенсиониране, практики се закриват при смърт на лекаря /два случая има през тази година/ и при прекратяване на договор от страна на здравна каса при грубо нарушаване на Националния рамков договор /НРД/."

Средно един ОПЛ има в листата си между две и четири-пет хиляди пациенти. Най-голямата практика е в община Варна със 7-8 хиляди пациенти.

В общините от Варненска област няма незаети лекарски практики, съобщи Юлиян Атанасов.

Коментари

Новини Варна