IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Здраве
14:00 | 15 януари 2024
Обновен: 11:39 | 28 април 2024

Грипът - най-опасен за децата до 5 г.

В рисковата група са също хората с хронични заболявания

По материала работи: Ставри Таргов
Грипът - най-опасен за децата до 5 г.

Коронавирусът и грипът все повече се разпространяват в България. Макар че много хора вече не се тестват, има значение от какво сме болни, защото лечението е различно. Това обясни пред бТВ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„За грип имаме лекарство, което се използва отдавна. Затова е важно още в първите дни да се приема, за да е по-бързо възстановяването. Има вече бързи тестове, които и вкъщи могат да се направят, за да се определи от какво сме болни“, добави тя.

Бацелова посочи и, че сезонният грип винаги води до грипна епидемия и, че не очаква тази година това да ни подмине.

„Виждаме, че и двата вируса могат да убиват. Това е нещо категорично. Грипът е опасен за малките деца до 5-годишна възраст, както и за хората над 65-годишна възраст.

Лицата с хронични заболявания също са рискова група. Така че грипът категорично не е за подценяване. COVID-19 също може да доведе до тежки усложнения и до смърт.

Виждаме, че има все повече данни за деца, при които има дълъг COVID. Има такива, които са боледували почти безсимптомно, но при тях може да има трайно засягане на някой от вътрешните органи. Така че нито един от двата вируса не е за подценяване“, каза Бацелова, цитирана от "Стандарт".

Коментари

Новини Варна