IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
13:20 | 2 февруари 2024
Обновен: 01:48 | 29 април 2024

СЗО с шокираща прогноза: 75% ръст на раковите заболявания до 25 г.

Най-голям растеж ще има в страните с ниски доходи

По материала работи: Слав Велев
СЗО с шокираща прогноза: 75% ръст на раковите заболявания до 25 г.

Броят на пациентите с рак в света ще се увеличи с повече от 75% през следващите 25 години. Прогнозите са, че най-голям растеж ще има в страните с ниски доходи. За това пише The Guardian, предаде GlasNews.

Последните данни от Отдела за контрол на рака на СЗО, Международната агенция за изследване на рака, показват, че заболеваемостта от рак се е увеличила от 14,1 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2012 г. до 20 милиона нови случая и 9,7 милиона смъртни случая в 2022 г.

Агенцията прогнозира, че ще има повече от 35 милиона нови случая на рак до 2050 г., което е 77% увеличение спрямо 2022 г., а смъртните случаи почти ще се удвоят от 2012 г. до над 18 милиона. Предполага се също, че почти два пъти повече случаи на рак ще бъдат регистрирани в страните с ниски доходи, докато в по-развитите страни статистиката за заболеваемостта ще се увеличи пропорционално.

Употребата на тютюн, алкохол, наднорменото тегло, застаряването и нарастването на населението се посочват като ​​ключови фактори за увеличаване на заболеваемостта.

Ракът на белия дроб е най-често диагностицираният рак в света, представляващ 12,4% от новите случаи и 18,7% от смъртните случаи. Ракът на гърдата при жените е втората най-често срещана форма, но въпреки че представлява 11,6% от случаите, той е причина за по-малко от 7% от смъртните случаи. Други водещи причини за смърт включват рак на черния дроб и стомаха.

Д-р Жан-Ив Блей, директор на обществената политика в Европейското дружество по медицинска онкология, казва, че в очакване на „цунамито“ от нови случаи на рак ,трябва да се вземат "бързи и решителни" мерки, включително ваксинация срещу рак.

Коментари

Новини Варна