IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:40 | 24 февруари 2024
Обновен: 18:29 | 1 май 2024

Кои са симптомите на липса на витамин Б12?

По материала работи: Ставри Таргов
Кои са симптомите на липса на витамин Б12?

Липсата на витамин Б12 е състояние, което не бива да се подценява, тъй като той играе ключова роля в много жизненоважни процеси в организма. Разпознаването на симптомите на неговия дефицит е първата стъпка към възстановяването на оптималните нива и подобряването на общото здравословно състояние. Кои са признаците, споделят специалистите от аптеки Гален в следващите редове.

Слабост и умора

Един от най-честите симптоми на липса на витамин Б12 е постоянната умора и слабост, дори след достатъчно почивка. Това се дължи на факта, че той е от съществено значение за производството на енергия в клетките.

Бледа кожа

Бледата кожа често се асоциира с недостиг на витамин Б12 и може да бъде предупредителен знак, който не трябва да се пренебрегва. Липсата му води до ниско производство на червени кръвни клетки, което е основна причина за развитието на желязодефицитна анемия.

Тя се характеризира с недостатъчен брой здрави червени кръвни телца, които да транспортират кислород до тъканите в тялото.

Сърцебиене

Учестеното сърцебиене или усещането за силно биене на сърцето често може да бъде индикатор за липса. Този симптом се появява, когато тялото се опитва да компенсира недостига на кислород в кръвта, причинен от намаленото производство на червени кръвни клетки.

Когато тези клетки са недостатъчни или нефункционални, поради дефицит на витамин Б12, сърцето работи по-усилено, за да достави кислород, което води до учестено сърцебиене.

Смущения в нервната система

Недостигът може да предизвика и сериозни смущения в нервната система, които се проявяват чрез симптоми като изтръпване, мравучкане или дори болка в крайниците. Тези усещания са пряк резултат от увреждането на нервните влакна, което витамин Б12 помага да се предотврати.

Той е ключов за поддържането на здравето на миелиновата обвивка, която обгръща и защитава нервите. Без достатъчна наситеност от него в организма, тази защитна обвивка може да се увреди, водейки до намалена нервна функция и появата на неврологични симптоми.

Проблеми с паметта и концентрацията

Въпреки че понякога се приписват на стрес или естествения процес на стареене, проблемите с паметта, концентрацията и общото умствено функциониране може ранни знаци за дефицит на витамин Б12. Когато в организма има липса, може да възникнат неврологични проблеми, които се проявяват чрез затруднения в запаметяването, разсеяност и трудности в поддържането на фокус.

Как да си набавим достатъчно витамин Б12?

За да се преодолее липсата на витамин Б12, е важно да се знае как ефективно да си го набавим. Ето няколко начина:

- храни богати на витамин Б12 – включването в дневната диета на храни като месо, риба, яйца и млечни продукти може значително да подобри нивата му;

- хранителни добавки – за хора със специфични диетични ограничения или заболявания, които възпрепятстват абсорбцията на Б12, хранителните добавки може да предложат ефективно решение. За да има резултат от приема на каквито и да е витамини и минерали, е важно да се спазва препоръчаната дозировка на ден, написана на самия продукт;

- инжекции с витамин Б12 – в някои случаи, особено при сериозен дефицит, лекарите може да препоръчат инжекции, за да се възстановят нивата бързо и ефективно.

Разпознаването на симптомите на липса на витамин Б12 и предприемането на стъпки за възстановяване на нормалните стойности е от съществено значение за поддържането на добро здраве и благосъстояние. Редовните изследвания и консултации със специалист може да помогнат за предотвратяване на потенциални здравословни проблеми, обобщават от Гален.

Новини Варна