IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
15:40 | 28 април 2024
Обновен: 13:18 | 12 май 2024

Лекари: Ароматизаторите в колата са опасни!

Те могат да причинят подуване на носа и мигрена, твърдят медици

По материала работи: Слав Велев
Лекари: Ароматизаторите в колата са опасни!

Ароматизаторите за автомобили, които са много популярни сред шофьорите, могат да имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. За това предупреждават лекари-отоларинголози (специалисти по УНГ), цитирани от Carsweek, предаде AutoMedia.

„Ароматизаторите винаги произвеждат твърде силни миризми, които първоначално може да се възприемат като приятни. Острият дразнител обаче предизвиква защитна реакция на организма, който ще се опита да спре въздействието му”, обясняват лекарите.

Според тях една от реакциите на организма в подобни случаи е мигрената. Пристъпът на главоболие се провокира от дразнене на обонятелните рецептори, което може да доведе до подуване на носа. В същото време кръвният поток в основата на черепа се забавя и така се появява болка в част от лицето. Случва се дори цялата глава да боли, като болкоуспокояващите рядко помагат да се отървете от такива мигрени.

Затова и медиците са категорични, че ароматизаторите трябва да се използват с повишено внимание в автомобила. Ако шофьорът често превозва други шофьори, на които им предстои да управляват пътно-превозно средство, тогава е по-добре да се избягвате тяхната употреба напълно.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

айде Ареон ( преди 1 седмица )
фалира. Рекламите за миризмите не са ли забранени още ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна