IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
17:00 | 28 април 2024
Обновен: 21:58 | 11 май 2024

Проф. Христова: Ваксината срещу коклюш се понася много добре

Имунизирайте се, няма чипове, зове Аспарух Илиев

По материала работи: Слав Велев
Проф. Христова: Ваксината срещу коклюш се понася много добре

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести/Снимка: АРХИВ

„Лицензираните ваксини, с които разполагаме, са минали много щателна проверка. Първо са тествани на лабораторни животни, за да се докаже нейната имуногенност и безопасност. След това на малка и по-голяма група хора“. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова пред бТВ.

 

Тя подчерта, че ваксините за коклюш са изключително щадящи:

„Тези ваксини дори не съдържат цяла бактериална клетка. А само някои от основните имуногени и протеини, срещу които е насочен имунният отговор. Понасят се много добре, с минимално странични реакции, свързани основно в мястото на прилагане на ваксината“.

Според експертът по безопасност на ваксините Аспарух Илиев това е доказано най-ефективният начин за предпазване от инфекции.

„Просто това е поредното заболяване, за което има ваксина и е много удобно отново да се говори, че ваксините не са ефективни, че са опасни, че има чипове“, допълни той.

Коментари

11g24g ( преди 1 седмица )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна