Най-добре е да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс/Снимка: pixabay
Постоянната умора може да бъде резултат от различни фактори, като стрес, недоспиване или прекомерни физически натоварвания. Един от най-ефективните начини за борба с това състояние е чрез правилното хранене.
Храната, която приемаме, играе важна роля за нивата на енергия и нашето общо сумораъстояние. Съществуват определени храни, които могат да ни помогнат да се почувстваме по-енергични и да подобрим издръжливостта си през деня.
Когато се чувстваме уморени, е важно да се фокусираме върху храненето, което ще ни осигури стабилни нива на енергия през целия ден. Най-добре е да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс, които осигуряват бавно освобождаване на енергия.
Това включва пълнозърнести храни като овесени ядки, кафяв ориз и киноа, които не водят до резки скокове в нивата на кръвната захар.
Заедно с това трябва да добавим и храни, богати на белтъчини като яйца, риба, пилешко месо и бобови култури. Белтъчините са важни не само за изграждането на мускулна маса, но също така поддържат стабилни енергийни нива и помагат за възстановяването на тялото след физическо натоварване.
Някои витамини и минерали играят важна роля в процесите, които осигуряват енергия на тялото. Например витамин B12 и желязото са ключови за производството на енергия, пише Puls.bg.
Недостигът на витамин B12 може да доведе до умора и слабост, като същото важи и за дефицита на желязо, който води до анемия и намалена кислородна доставка до тъканите.
Храни, богати на витамин B12, включват месо, яйца и млечни продукти, докато за повишаване на нивата на желязо е полезно да се консумират червено месо, спанак и бобови храни.
За по-добро усвояване на желязото е добре да се комбинират с храни, богати на витамин C като цитрусови плодове, ягоди и броколи.
Флаван-3-олите – естествени съединения, открити в чая, какаото, ябълките и гроздето – укрепват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Тези прости храни могат да бъдат вкусен начин за подпомагане на здравето на сърцето, информира порталът Uhealthy.
В експериментите участниците редовно консумирали храни, богати на тези съединения. Измерени са кръвното налягане и състоянието на ендотела – тънък слой клетки, който покрива кръвоносните съдове и регулира техния тонус.
Флаван-3-олите действат като антиоксиданти, намаляват възпалението и подобряват кръвообращението. Те стимулират производството на азотен оксид в ендотела, който отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
Учените отбелязват, че това е чудесен начин за контрол на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето чрез прости и приятни промени в диетата.
Коментари