Засилен е контролът в местата, където се готви храна за деца. Това каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, след като миналата седмица 39 деца от детска градина във Варна получиха стомашно неразположение, а две от тях бяха настанени в Инфекциозна болница. Доц. Кунчев подчерта, че яслите и детските градини са обекти, но които се обръща особено внимание.
"Разбира се, те са от обектите, на които обръщаме особено внимание, поради това, че, първо, децата са малки, знаете, при тях всяка една инфекция дава по-бързо, така неприятните ефекти. Освен това контактите са много тесни. На тази възраст децата трудно спазват някои такива хигиенни навици. Храненето е организирано по различен начин. Някъде храната се готви на място, другаде е принципа на сключени договори и се носи от други места, така че местата, в които се готви, има такива фирми, които хранят по няколко стола, по няколко градини, ясли, училища. Там е особено строг контролът от страна и на колегите ветеринари, тъй като знаете, ако там стане фал, може много деца едновременно да бъдат засегнати. Сега, разбира се, ще изчакаме данните от изследванията, за да видим за какво става въпрос (бел. ред. за случая във Варна), защото практиката показва, че има два-три варианта. Единият е най-често срещан със стафилококовите инфекции. Те в повечето случаи идват от замърсяване на храната от ръцете на самия персонал, който я е готвил или от замърсени повърхности и когато храната след това се дължи на стайна температура, която в момента е твърде висока, стафилокококите се развиват много бързо, отделят токсин и той дава тези прояви. Между другото, това е по-добрият вариант, защото стафилококовото отравяне почва много бурно, много масово, повръщат всички деца, чувстват се недобре, но в рамките на два-три часа много бързо отшумяват тези симптоми и рядко се стига до някакви сериозни здравни последици."
Коментари