IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
12:00 | 11 април 2021
Обновен: 08:49 | 29 март 2024

ЦИК обобщи: Най-трудни бяха изборите в чужбина (ВИДЕО)

400 жалби и сигнали постъпили в изборния ден

По материала работи: Слав Велев
ЦИК обобщи: Най-трудни бяха изборите в чужбина (ВИДЕО)

Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната.

Това заяви на заключителна пресконференция председателят на ЦИК Александър Андреев.

"Бих искал да благодаря за отличната координация с Министерския съвет, областните администрации, общините и на нашите партньори. Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя", обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считално за максималното възможно число", обясни Димитров.

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново. 27% от избирателите са предпочели машинния вот. Предстои да се прави анализ за гласуването с машини.

Коментари

Новини Варна