IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2022
09:00 | 23 септември 2022
Обновен: 13:18 | 23 март 2024

Протестен вот: Родопчани няма да гласуват – започнали им път и... нищо!

Отсечката скъсява с 30 км пътя от 7-те села до Пловдив

По материала работи: Ставри Таргов
Протестен вот: Родопчани няма да гласуват – започнали им път и... нищо!

7 села от родопската община Баните отказват да гласуват на изборите заради спряната работа по пътя Загражден - Белица. "Хората решиха да не гласуват.

Законът ще бъде спазен. Ще има всичко необходимо за провеждане на нормални избори, но урните ще се вероятно празни", каза Венета Хитова, кмет на село Загражден.

Бойкотът е организиран от сдружение „Горди загражденци“ и инициативен комитет. „Ние, населението на Загражден и района, община Баните, обл. Смолян сме дълбоко разочаровани от всички дейности на политиците и въобще от политиката в България.

Отношението, особено към нас, е унизително. В продължение на години настоявахме и се борихме за прословутия път Загражден – Белица. Останаха 7 км и 400 м само да се положи асфалт, но с тези промени в правителствата всичко опустя“, се казва в декларация на двете организации.

Отсечката скъсява с 30 км пътя от 7-те села до Пловдив. "През зимата се заобикаля през Рожен и пътят е цели 5 часа", твърдят местните.

Казват, че последното решение на регионалния министър Гроздан Караджов е лентата на завършения път да се пререже на 22 септември тази година. Нищо обаче не е правено там.

Местните предупреждават, че ако пътят не бъде завършен, милиони инвестирани левове ще бъдат похабени, тъй като построеното ще бъде отнесено от дъждовете и снеговете.

Третокласното държавно трасе осигурява пряка връзка на община Баните с област Пловдив и е алтернатива на основния път Пловдив – Асеновград – Смолян. По отсечката трябва да се изгради изцяло нов път с дължина около 8 км.

През ноември 2017 г. от АПИ обявиха, че стартира обществената поръчка за изпълнител на строителството.

„Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвижда цялостната реализация да приключи през 2020 г.

Трасето преминава през тежък планински терен.
Средствата обаче са похарчени и не достигат трябва да се обяви нова обществена поръчка, която не е обявена.

„Почти от една година очаквам да се обяви обществена поръчка за довършване на пътя. Държавата ще загуби много средства от забавянето му, тъй като е наполовина направен и колкото повече се бави довършването му, толкова по–скъп ще излезе накрая ремонтът.

Ако спешно не се довърши след една две зими, ще трябва да се прави наново. Подготвям среща със служебния министър на МРРБ Иван Шишков по казуса“, коментира кметът на община Баните Павлин Белчев, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна