IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избори 2022
15:20 | 29 септември 2022
Обновен: 09:08 | 29 март 2024

ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално (ВИДЕО)

Хартиените бюлетини и машините за гласуване извън страната са разпратени

По материала работи: Слав Велев
ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално (ВИДЕО)

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов и председателят Росица Матева/Кадър и ВИДЕО: Фейсбук/БНТ

Подготовката на изборите протича нормално, в установените срокове и процедури, заявиха на брифинг от Централната избирателна комисия. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че хартиените бюлетини и машините за гласуване извън страната са разпратени, предаде БНТ.

"Тези в България предстои. В страната ще гласуваме с 11636 секции, от които 9369 са секциите с машинно гласуване. Извън страната броят на секциите е 755. Общо ще използваме 11013 машини. Навсякъде ще има достатъчен брой бюлетини от хартия, така че да може да се мине на хартия, ако има проблеми с машините", допълни Цветозар Томов.

Той поясни, че броят на избирателите надхвърля 6 милиона и 600 хиляди. В изборния ден ще се правят 4 проучвания от агенции. Над 1000 ще са наблюдателите. Росица Матева поясни, че предстои разкриване на секции в лечебни заведения.

"Обръщам се към членовете на СИК да четат методическите указания. Може да се гласува само по постоянен адрес или по настоящ, ако е подадено заявление в срок", уточни Матева.

По думите ѝ няма да се сменят машините в деня на изборите, ако има проблем, ще се минава на хартиени бюлетини.

Коментари

Новини Варна